Dit schrijven andere media vandaag

HITZUM - Friese paarden in een weiland tijdens de zonsopkomst in Hitzum, Friesland. Het belooft een van de warmste dagen van het jaar te worden. ANP CATRINUS VAN DER VEEN Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

Mobiliteitskloof

Nieuwe spoorverbinding? Een nieuwe snelweg? Daar heeft heel Nederland toch profijt van? Volgens een studie van het Centraal Planbureau blijken echter vooral hoger opgeleiden baat te hebben bij nieuwe infrastructuur, schrijft de Volkskrant.

Dat komt omdat laagopgeleiden vooral dichtbij waar ze werken wonen. Daardoor nemen ze nauwelijks de trein. Alleen de aanleg van korte wegen lijkt in hun voordeel te zijn.

Het rapport van het Centraal Planbureau zet vraagtekens bij de effectiviteit van investeringen in weg en spoor die bedoeld zijn om regio´s een impuls te geven. De aanleg van nieuwe snelwegen tussen steden en de periferie van het land lijken vooral banengroei in urbane gebieden te stimuleren en in het achterland banen te laten verdwijnen. Het rapport toont naast een mobiliteitskloof ook een kloof tussen hoog- en laagopgeleid. Die laatste blijkt verrassend genoeg niet te overbruggen met investeringen in infrastructuur.

God mag weten of de bankierseed werkt

Als boetes bankiers niet tegenhouden om er louche praktijken op na te houden, dan maar misschien vertrouwen op ouderwetse goddelijke interventie? The New York Times schrijft over de Nederlandse bankierseed (wiki).

De Amerikaanse krant bestempelt het “zo helpe mij god almachtig” van de eed als het antwoord van de financiële sector op de befaamde Ice Bucket Challenge. Vanaf volgend jaar moeten niet alleen topbankiers de eed afleggen, maar ook de bijna honderdduizend andere bankiers. Breken zij hun belofte van integriteit dan kunnen zij rekenen op boetes, schorsingen of voor het leven geroyeerd te worden. Wie liever niet zweert bij God, kan dat overigens ook doen met een “dat beloof ik”.

Volgens Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken, voorkomt de eed dat bankiers hun klanten gaan zien als “Muppets”, zoals een voormalige medewerker van Goldman Sachs zijn klanten achter hun rug beschimpte voor de start van de financiële crisis. Buijink:”We hervormen de manier waarop we zaken doen. De lessen van de crisis hebben wij geleerd”. Of de eed gaat werken, vraagt The New York Times af: ‘God mag het weten’.

Plaagdierenkroket

Wat gebeurt er met de ganzen die rond Schiphol worden afgeschoten om vliegrampen te voorkomen? Ze worden in ieder geval niet opgegeten. Dat is zonde, zeggen kunstenaars Rob Hagenouw en Nicolle Schatborn in de Volkskrant.

In hun Keuken van het Ongewenst Dier serveren zij plaagdieren, zoals ganzen en duiven. Gehaat door velen, maar best lekker als kroket.

Hagenouw wilde voor een kunstproject vijf jaar geleden in Amsterdam eten uit de buurt bereiden, jagers verwezen hem naar Schiphol waar niks gedaan werd met de afgeschoten ganzen. Zonde vond de kunstenaar en hij zette zijn keuken op. Met succes, het duo hoeft inmiddels geen geld meer bij te leggen voor hun kunstproject/restaurant en binnenkort komt er een nieuwe vogel op het menu: de kraai.

    • Hans Klis