Dit is wat we tot nu toe weten over de gijzeling in Sydney

De gijzeling in een koffiecafé in Sydney is na zestien uur geëindigd na een inval van de politie. Een van de gegijzelden en de gijzelaar zijn omgekomen. Lees hier wat er allemaal bekend is over de gijzeling.

Een vrouwelijke gegijzelde staat bij de ingang van het café in Sydney waar zij en een onbekend aantal anderen al urenlang vast wordt gehouden door een gewapende man. Foto AFP/ William West

De gijzeling in een koffiecafé in Sydney is na zestien uur geëindigd na een inval van de politie. Twee van de gegijzelden en de gijzelnemer zijn omgekomen. Lees hier wat er allemaal bekend is over de gijzeling.

Er is zojuist een persconferentie geweest over de gijzeling. Lees op NRC.nl: Politie: drie doden bij gijzeling café Sydney, onder wie gijzelnemer

Dit bericht is in de loop van de dag steeds aangevuld. De feiten die in de loop van de dag bekend werden:

 • Rond kwart voor tien vanochtend (plaatselijke tijd) is een gewapende man het Lindt Chocolat Café in het hart van Sydney binnengedrongen. Daar waren op dat moment werknemers en klanten aanwezig. Onduidelijk is hoeveel. De directeur van Lindt sprak eerder vandaag van zo’n tien werknemers en dertig klanten.
 • Vijf gijzelaars kwamen kort na het begin van de gijzeling uit het pand. De eerste drie mensen renden eerst het café uit. Twee vrouwen, beiden werknemers van het café, volgden later via een nooduitgang. De politie kan niet bevestigen of de mensen zijn vrijgelaten of zijn ontsnapt.
  Twitter avatar MarkDiStef Mark Di Stefano This is the moment the last woman escaped https://t.co/QyaNJ4cRbf

 • De gijzelaars werden gedwongen een zwarte vlag voor het raam te houden met daarop de sjahada, de islamitische geloofsbelijdenis: “Er is geen God behalve Allah en Mohammed is zijn boodschapper”.
  Twitter avatar STForeignDesk ST Foreign Desk JUST IN: Flag in #Sydney cafe window confirmed to be that of Jabah Al-Nusra, says Islamic terror expert on 7 News http://t.co/d2jcsZHkTn
 • De man zou via twee gijzelaars, die spraken met zender Channel 10, twee dingen hebben geëist: een gesprek met premier Tony Abbott en een vlag van Islamitische Staat (IS). Een andere lokale zender, 2GB, die met een gijzelaar sprak, meldt dat de man duidelijk wil maken dat Australië wordt aangevallen door de terreurgroep.
 • De man zou via gijzelaars aan Channel 10 hebben gezegd dat er zich twee bommen in het café bevinden en twee in de omgeving van het café.
 • In het gebied rond het café, het financiële centrum van de stad, zijn meerdere panden ontruimd, onder andere van de Reserve Bank of Australia en het Amerikaanse consulaat.
 • Het beroemde Sydney Opera House werd een tijdje ontruimd nadat er een verdacht pakketje was gevonden. Aan het begin van de middag (plaatselijke tijd) was het weer toegankelijk voor toeristen. Wel zijn alle geplande voorstellingen en optredens afgelast.
  Twitter avatar BBCWorld BBC News (World) Deserted grounds of the evacuated #Sydney Opera House - More on our LIVE page: http://t.co/VaKt3ZpRZR #sydneysiege http://t.co/pKWvDgpOle
 • De politie handelde volgens terreurprotocol.
 • Van islamitische kant is er afkeurend gereageerd op de gijzeling. De National Imams Council (Nationale Imamraad) en de Australische moefti, een belangrijke wetsgeleerde in de islamitische wetgeving benadrukten in een gezamenlijke verklaring dat de islam dergelijke daden verbiedt. Veertig verenigde moslimorganisaties, waaronder wederom de National Imams Council, hebben daarna in een verklaring de daad “verachtelijk” genoemd:

 • De gijzelnemer was Man Haron Monis, een Iraanse vluchteling met een crimineel verleden. De man zou eerder zijn veroordeeld wegens seksueel misbruik. Verder verzond hij haatbrieven naar de families van Australische soldaten die in het buitenland zijn gedood.
 • De politie is het café omstreeks 16.30 uur Nederlandse tijd binnengevallen. Die maakte daarmee een einde aan de gijzeling:
  Twitter avatar nswpolice NSW Police Sydney siege is over. More details to follow.
 • Bij de inval van politiecommando’s is de gijzelnemer zijn gedood. Ook twee van de gegijzelden zijn omgekomen. Daarnaast zijn er nog een aantal mensen gewond geraakt. Lees op NRC.nl: Politie: drie doden bij gijzeling café Sydney, onder wie gijzelnemer.

Achtergrondinformatie:
De Australische regering verhoogde in september het dreigingsniveau voor terreuraanvallen als gevolg van de bedreiging die aanhangers van het radicale IS vormen. Op 18 september werd Australië opgeschrikt door een arrestatiegolf. Honderden agenten arresteerden vijftien verdachten die volgens de politie een aanslag beraamden. Ze zouden van plan zijn een willekeurige Australiër in het zakendistrict van Sydney te kidnappen, de keel door te snijden en in een IS-vlag te wikkelen. De moord moest lijken op de aanslag op de Britse soldaat Lee Rigby in Londen in 2013.

De Australische politie meldde destijds dat Mohammad Ali Baryalei, een Australische Syriëganger met Afghaanse roots, hoog was opgeklommen binnen IS en opdracht had gegeven voor de moord. De militaire aanwezigheid van Australië in het Midden-Oosten rechtvaardigde volgens Ali Baryalei een terreurdaad in Sydney. Australië steunt bovendien de internationale coalitie tegen IS, die onder leiding staat van de Verenigde Staten. IS heeft momenteel ongeveer een derde van Syrië en Irak in handen.

  • Frank Huiskamp
  • Eva Smal