Dit is ook een drone

Foto AFP / HANDOUT US NAVY
Foto AFP / HANDOUT US NAVY

De Amerikaanse marine heeft de afgelopen weken een mogelijk nieuwe ‘rekruut’ getest: Ghost Swimmer, een onbemande spionage robotvis. De 1,5 meter lange en 45 kilo zware ‘biomimetische’ onderwater-drone bootst het uiterlijk en de zwemstijl na van een blauwvintonijn - en dat terwijl hij onderdeel is van project Silent Nemo, vernoemd naar de Disney-film over een clownvis. Ghost Swimmer kan zelfstandig op pad, of via de laptop aan een 500 meter lange ketting. Hij glijdt tamelijk stil door het water en is dus ideaal voor verkenningsmissies in vijandelijk gebied, maar kan ook worden gebruikt om bijvoorbeeld de romp van marineschepen te inspecteren. Het is nog niet duidelijk wanneer de drone officieel in de vloot wordt geïntegreerd, mogelijk is de robotvis volgend jaar operationeel.