Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Energie

Denemarken wil de Noordpool en alle grondstoffen daaronder

Een ijsbreker nabij de Noordpool.
Een ijsbreker nabij de Noordpool. Foto EPA / M. Jakobssohn

Na Rusland en Canada wil nu ook Denemarken het eigendom opeisen van de Noordpool en alle grondstoffen die daar in de grond zitten. Volgens de Denen hebben zij het meeste recht op het poolgebied, omdat de Noordpool via een smalle bergketen is verbonden met Groenland, dat al onder Denemarken valt.

De Deense minister van Buitenlandse Zaken, Martin Lidegaard, stapt daarom vandaag naar een commissie van de Verenigde Naties, om de Noordpool op te eisen. Het gebied is volgens AP vooral interessant vanwege de grote olie- en gasreserves. Bijna eenderde van alle gas en zo’n 13 procent van de onontdekte olie zou namelijk verborgen zitten onder het poolijs.

Twitter avatar GParctic GP Arctic Watch Denmark claims gigantic piece of the #Arctic, incl. North Pole. http://t.co/CNz2oHKibn (dansk) via @politiken http://t.co/h6dNRSzpOl

Daarnaast wordt de Noordpool door het smelten van de poolkappen steeds belangrijker als route voor vrachtschepen. Om diezelfde redenen lieten Rusland en Canada eerder ook al weten aanspraak te willen maken op het gebied. De andere omringende landen – de Verenigde Staten en Noorwegen – hebben zich tot dusver afzijdig gehouden.

Ruim twintig keer Denemarken

Het is overigens niet zo dat de VN-commissie een oordeel kan vellen en de Noordpool aan een van de eisers kan toewijzen. De commissie geeft namelijk alleen een advies, waarna de drie landen onderling tot een besluit moeten komen. De Deense minister verwacht niet dat dit advies snel komt:

“Ik verwacht dat dit wel enige tijd duurt. Het antwoord komt over enkele tientallen jaren.”

De claim van Denemarken volgt op de onderzoeken van verscheidene wetenschappers van enkele jaren geleden. Die toonden aan dat de Noordpool via een onderzeese bergketen van 2000 kilometer verbonden is met Groenland. Het gebied dat de Denen nu opeisen is 895.000 vierkante kilometer groot, ruim twintig keer de omvang van Denemarken.