De flow van Feyenoord

Feyenoord vocht zich tegen AZ terug naar een gelijkspel. Het duel is symbolisch voor het herstel van de ploeg na een moeizame start van het seizoen. Mede dankzij coach Fred Rutten, die de rust bewaarde.

Aanvoerder Jordy Clasie van Feyenoord viert zijn late gelijkmaker (2-2) in de blessuretijd van de thuiswedstrijd tegen AZ.
Aanvoerder Jordy Clasie van Feyenoord viert zijn late gelijkmaker (2-2) in de blessuretijd van de thuiswedstrijd tegen AZ. Foto ANP

In dikke winterjassen wandelen Stefan de Vrij en Daryl Janmaat ongemakkelijk de Kuip binnen. Op een koude zondagavond afscheid nemen van je oude club, bij een 2-0 achterstand in de rust tegen AZ – niet ideaal.

‘Feyenoord Forever: Stefan en Daryl’ staat op een groot spandoek voor de verdedigers, die in de zomer naar het buitenland vertrokken. Ze krijgen bossen bloemen, een fotocollage en warme woorden van technisch directeur Martin van Geel. En een applausronde langs de tribunes.

Dan is het tijd voor het heden: een pijnlijke achterstand wegwerken. En dat lukt. Na rust vecht Feyenoord zich naar een gelijkspel. Diep in blessuretijd ramt aanvoerder Jordy Clasie de 2-2 binnen in het duel met AZ. De wedstrijd is symbolisch voor het herstel van Feyenoord in de afgelopen periode.

Het slechte begin

Het seizoen begon zo moeilijk, eind juli. De spelersgroep liep in die zomerdagen leeg. De Vrij vertrok naar Lazio Roma, Janmaat ging naar Newcastle United. Ze waren niet tegen te houden, het grote geld in het buitenland lonkte. De Italiaanse topscorer Graziano Pellè volgde succescoach Ronald Koeman naar Southampton. En verdediger Bruno Martins Indi vertrok naar FC Porto.

Financieel was het een goede slag, Feyenoord verdiende tegen de 30 miljoen euro met de transfers. Maar de ploeg moest volledig gereset worden onder een nieuwe trainer, Fred Rutten. Een operatie die moeizaam op gang kwam. Feyenoord ploeterde zich door de competitie. Na zes speelrondes stond de club twaalfde – na thuisnederlagen tegen FC Utrecht, Willem II en Ajax.

Het seizoen was maar net onderweg en er was al crisis in Rotterdam-Zuid. De clubleiding kreeg harde kritiek: ze hadden te makkelijk topspelers laten vertrekken en er was te lang gewacht met het aantrekken van nieuwe spelers. „Ik ben de pispaal, dat is logisch”, zei technisch directeur Van Geel eind september tegen de NOS na de nederlaag in de bekerwedstrijd tegen Go Ahead Eagles.

Dat was de crisismaand september. Nu ziet de wereld er totaal anders uit. De ploeg die in het begin van het seizoen nog werd afgeschreven maakt nu een wederopstanding door. De Kuip brult weer van geluk en optimisme.

Het grauwe najaar sloeg om in een wervelende reeks richting de winterstop. Sinds eind september is Feyenoord negen wedstrijden ongeslagen in de eredivisie: zeven zeges en twee keer gelijk. Ook werd plaatsing voor de volgende ronde van Europa League afgedwongen. Feyenoord eindigde in de poule knap vóór titelverdediger Sevilla. De loting voor de tweede ronde is vanmiddag in Nyon.

De verklaring voor de flow waarin Feyenoord nu zit? De club durft te kiezen voor de eigen jeugd. De nieuwe helden zijn Terence Kongolo en Sven van Beek. Twee twintigers uit de eigen jeugdopleiding. Jonge, aaibare verdedigers met een Feyenoord-hart. De namen van Martins Indi, De Vrij en Janmaat hoor je amper meer in de Kuip – zonder het afscheid van gisteren zou je ze bijna vergeten.

En de club haalde Jens Toornstra (25), de zwervende middenvelder die tot 2009 nog in het amateurvoetbal speelde en zich richtte op zijn studie fiscale economie. Hij kwam afgelopen zomer van FC Utrecht over en is nu een van de dragende spelers van dit team. Gisteren viel hij geblesseerd uit, hij mist waarschijnlijk de topper van woensdag tegen PSV.

Katachtige doelman Vermeer

De keuze om doelman Kenneth Vermeer bij aartsvijand Ajax weg te halen blijkt een gouden greep. De Amsterdammer sleepte Feyenoord gisteren met katachtige reddingen door de tweede helft.

Intern wist de club de rust te bewaren, ondanks de kritiek van buitenaf. De club kon door de financiële problemen uit het verleden niet direct al het transfergeld weer besteden aan nieuwe spelers. De leiding is voorzichtig met uitgaven, vorig jaar zomer was het eigen vermogen 6,2 miljoen euro negatief, nu is dat 3 miljoen euro in de plus.

En complimenten moeten gaan naar coach Rutten, die in het begin onder vuur lag. In onrustige tijden bleef hij rustig. Hij zeurde niet openlijk om nieuwe spelers. De anti-held Rutten uit het Gelderse Wijchen wordt met de dag populairder in Rotterdam. ‘Fredje, Fredje, we worden kampioen’, zong de aanhang donderdag tijdens het Europese duel bij Standard Luik.

Dat lijkt nog ver weg. Want door de valse start staat nummer vier Feyenoord negen punten achter op koploper PSV. Woensdagavond in Eindhoven de kans om er alvast drie af te snoepen.

    • Steven Verseput