De Noordpool is van Denemarken, zegt Denemarken

De Noordpool is Deens. Althans dat is de conclusie van een uitgebreid Deens onderzoek naar de geologische gesteldheid van het gebied. Het onderzoek is aanleiding voor de Deense minister van Buitenlandse Zaken Martin Lidegaard om vandaag een onderbouwde claim neer te leggen bij de Verenigde Naties.

Volgens het onderzoek zit de Groenlandse plaat vast aan een rug op de bodem van de Arctische Oceaan die reikt tot aan de geografische Noordpool. En omdat Groenland weliswaar vergaand autonoom is, maar nog steeds deel uitmaakt van Denemarken, is daarmee het hele gebied Deens. Volgens Lidegaard hebben de Arctische landen „zich altijd aan de regels van het spel” gehouden. Hij zei te hopen dat ze dat zullen blijven doen.

Dat is de vraag. Denemarken is niet het eerste land dat delen van het gebied opeist. Ook Canada, Noorwegen en Rusland vinden dat ze recht hebben op een stuk van de Pool.

De Russen plantten met behulp van een speciale onderzeeër al in 2007 hun vlag, gemaakt van titanium, op de zeebodem, vier kilometer onder het poolijs. Ze richtten een Arctisch leger op en deelden sindsdien plaagstootjes uit aan Arctische buurlanden, door hun luchtruim binnen te dringen.

Canadese wetenschappers wisten vorig jaar 1,2 miljoen vierkante kilometer van het noordelijke continentaal als Canadees te bestempelen, maar niet de geografische Noordpool zelf. De Kerstman is kennelijk een Deen, concludeerde een Canadese wetenschapper.

De Deense claim speelt een rol in de strijd om de grondstoffen in het gebied die door het smeltend poolijs gemakkelijker toegankelijk worden, en om de doorvaarroutes als het ijs in de zomer verdwenen is.