Celliste Gutman opent Winteravond weemoedig

De Hermitage aan de Amstel in Amsterdam is een Russische culturele enclave, een dependance van het enorme Hermitagemuseum aan de Neva in Sint-Petersburg. De ene vleugel biedt nu onderdak aan Hollandse grote schuttersstukken waarvoor elders in ons land geen plaats is. In de andere vleugel is er de tentoonstelling Dining with the Tsars: hoe de tsaren dineerden, dansten en genoten van muziek. De tweede editie van het festival Winteravonden aan de Amstel in de voormalige kerkzaal biedt kamermuziek van Russische componisten, naar het voorbeeld van de ‘Decemberavonden’ van de legendarische pianist Svjatoslav Richter in het Moskouse Poesjkinmuseum. De fameuze celliste Natalja Gutman opende het festival op duistere en weemoedige wijze. Samen met haar zoon, de violist Svjatoslav Moroz en de pianist Dmitri Vinnik speelde ze het Trio élégiaque van de 19-jarige Rachmaninov, een sonate op het thema Lento lugubre. Ook de Sonate voor cello en piano van Sjostakovitsj en het Pianotrio nr 1 van Arenski kregen mede dankzij de enorme persoonlijkheid van Gutman krachtige en indringende vertolkingen. Twee verbazingwekkende en op concoursen al meermaals gelauwerde leerlingen van de Gnessin Muziekschool in Moskou traden op. Het pianistje Alikhan Kundukhof (13) speelde met veel bravoure etudes van Rachmaninov. Het violistje Mikhail Usov (12) speelde een Russische dans van Tsjaikovski, zelfverzekerd en vurig.

    • Kasper Jansen