Bijen verdwijnen al ruim een eeuw

Al in de negentiende eeuw stierven er in Groot-Brittannië wilde bijen uit. En de meeste wilde bijen verdwenen tussen de jaren 20 en 50 van de vorige eeuw. Dat blijkt uit historische bijenwaarnemingen, die Britse onderzoekers beschrijven in Science. De onderzoekers koppelen de vroege achteruitgang aan historische veranderingen in de landbouw. In de tweede helft van de negentiende eeuw begonnen Britse boeren hun akkers te bemesten met guano uit Zuid-Amerika en na de Eerste Wereldoorlog schakelden ze over op kunstmest. Dat ging ten koste van wilde bloemen, waar wilde bijen afhankelijk van zijn. Eén bevinding kunnen de onderzoekers niet verklaren: tussen de jaren 50 en 80 stierven minder bijen uit dan daarvoor, terwijl in die periode juist meer bloemenrijke graslanden en heggen verdwenen dan daarvoor. Mogelijk waren de kwetsbaarste bijen al uitgestorven, opperen de onderzoekers.

    • NRC