Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Biografie

Benefietveiling voor Büch-biografe brengt 17.000 euro op

Kavels staan opgesteld op een podium in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam tijdens de Benefietveiling voor Büch-biografe Eva Rovers.
Kavels staan opgesteld op een podium in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam tijdens de Benefietveiling voor Büch-biografe Eva Rovers. Foto Facebook

De benefietveiling die gisteren werd gehouden om geld in te zamelen voor de voltooiing van een biografie over reisschrijver Boudewijn Büch (1948-2002) heeft 17.000 euro opgebracht. Dat laat Büch-biografe Eva Rovers weten.

Voor de correspondentie tussen Boudewijn Büch en Gerard Reve werd gisteren in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam, in aanwezigheid van grofweg 120 mensen, het grootste bedrag neergelegd: € 7.000 euro. Büch-foto’s van fotograaf Klaas Koppe gingen gemiddeld voor tussen de € 200 en € 300 euro weg.

Voor de persoonlijke overhandiging, uit handen van Rovers, van de volgend jaar te verschijning Buch-biografie werd een bedrag van €200 betaald. Er werd zowel online als vanuit de zaal op de in totaal 49 kavels geboden.

Gedroomde uitkomst

“Het is meer dan ik had durven hopen”, zegt Rovers over de telefoon:

“Ik had eigenlijk geen idee of er überhaupt mensen op de benefietveiling af zouden komen.”

Voor de voltooiing van de biografie over de in 2002 overleden reisschrijver en tv-persoonlijkheid had Rovers naar eigen zeggen tussen de €10.000 en €20.000 euro nodig. Dat bedrag heeft ze nu binnen. Rovers: “Dit is de gedroomde uitkomst”.

Financieringstekort

De benefietveiling werd georganiseerd door de Werkgroep Boudewijn Büch om Rovers ‘in staat te stellen om het werk aan haar biografie ongestoord af te ronden’. De voltooiing van dat biografie-project stond onder druk wegens een financieringstekort.

Rovers is sinds 2011 full-time werkzaam als biografe van Boudewijn Büch. Voor haar biografieproject kreeg ze 40.000 euro van het Nederlands Letterenfonds en 10.000 euro van de Hartenstichting. Bij haar aanstelling kreeg ze van de Werkgroep Boudewijn Büch de toezegging dat ze haar zouden ondersteunen bij de zoektocht naar extra financiering. Dat heeft geresulteerd in de veiling. Het is voor het eerst dat er in Nederland een benefietveiling is georganiseerd om een biograaf financieel te ondersteunen.