Alex Pastoor nieuwe hoofdtrainer Sparta

Alex Pastoor heeft een nieuwe baan in het betaald voetbal gevonden. Hij wordt hoofdtrainer van de Rotterdamse Jupiler League-club Sparta. De 48-jarige coach volgt Gert Kruys op, die eind vorige maand werd ontslagen.

Alex Pastoor nog in actie voor AZ Alkmaar. Foto ANP/Olaf Kraak

Alex Pastoor heeft een nieuwe baan in het betaald voetbal gevonden. Hij wordt per 1 januari hoofdtrainer van de Rotterdamse Jupiler League-club Sparta. De 48-jarige coach volgt Gert Kruys op, die eind vorige maand werd ontslagen.

Pastoor tekent op Het Kasteel een contract van anderhalf jaar. Hij vertrok begin dit seizoen met veel trammelant bij AZ Alkmaar. Hij was daar assistent-trainer van hoofdcoach Marco van Basten, die terugtrad vanwege hartkloppingen. Daarop konden de clubleiding van AZ en Pastoor het niet eens worden over een contract als hoofdtrainer. AZ bood hem een sterk verbeterde aanbieding tot het einde van het seizoen met onder andere een verdubbeld salaris, maar Pastoor wilde een verbintenis voor twee jaar.

‘Lekken over Van Basten’

In eerste instantie publiceerde AZ daarop een bericht dat de wegen van beide partijen “in overleg” zouden scheiden, maar al snel daarna berichtte De Telegraaf dat AZ Pastoor het verwijt maakte dat hij het nieuws over het terugtreden van Van Basten had gelekt naar de media. Daarop moest de club uit Alkmaar het contract van de trainer afkopen. Nu is John van der Brom hoofdtrainer bij AZ.

Sparta - de vijfde club voor Pastoor na Excelsior, NEC, Slavia Praag en AZ - staat momenteel zevende in de Jupiler League. Kruys werd in december vorig jaar aangesteld als hoofdtrainer maar loodste de ploeg enkel naar beneden. Door vorig seizoen negen thuiswedstrijden op rij te verliezen duikelden de Rotterdammers van de tweede naar de zestiende plaats. Dit seizoen besloot commissaris technische zaken Leo Beenhakker dat het zo niet langer kon.

    • Sam de Voogt