Bankrovers konden ontsnappen, toont simulatie

Alcatraz in Baai van San Francisco Foto EPA

Hebben Frank Morris, Clarence en John Anglin, de bankrovers die in 1962 met een vlot van aan elkaar geplakte jassen ontsnapten van gevangeniseiland Alcatraz in de Baai van San Francisco, hun avontuur overleefd? Er werd nooit iets van hen vernomen. Aangenomen werd dat ze verdronken, meegevoerd door sterke stromingen.

Vandaag krijgen duizenden aardwetenschappers op de conferentie van American Geophysical Union in San Francisco van Delftse wetenschappers te horen hoe het mogelijk is dat de drie toch veilig aan land zijn gekomen. Met behulp van zogeheten 3Di-simulaties werden voor het eerst de omstandigheden in de VS uit 1962 nagebootst.

Conclusie: als ze tussen elf en twaalf ’s avonds het water zijn opgegaan, hebben ze wel degelijk een kans gehad. „Het bewijst natuurlijk niet dat dit ook werkelijk is gebeurd”, zegt een van de Delftse onderzoekers. (NRC)