Aan Van Hanegem, Koeman, Van Marwijk en Wim Jansen

Vier groot- heden boycotten een KNVB-congres over de staat van het Nederlandse voetbal. Sebbe Poll vindt dat ze wél moeten gaan.

Beste allen,

Vandaag wordt het door de KNVB georganiseerde symposium over ‘de toekomst van het Nederlandse Voetbal gehouden’. Jullie zijn allemaal uitgenodigd, maar jullie komen niet, omdat de opzet jullie niet aanstaat.

Ik vraag jullie daarom in een selecter gezelschap te komen praten over het Nederlandse voetbal – het kan bij mij thuis. We gaan praten over: ‘Wat moet er gebeuren om weer aansluiting te krijgen bij de Europese top?’

Dat werkt natuurlijk veel beter dan zo’n enorm symposium met alle Nederlandse voetbalgrootheden bij elkaar. Die elkaar dan allemaal gaan bestoken met hun eigen voetbal-visie, waardoor je eigenlijk zelf niets meer kan inbrengen.

Ik hoop dat jullie de cynische ondertoon van mijn uitnodiging opmerken. Ik begrijp namelijk he-le-maal niet waarom jullie niet gewoon naar het KNVB-symposium gaan. Jullie zijn als voetballer, trainer, of in de jeugd van ’s lands grootste clubs van onschatbare waarde geweest. Jullie zijn ongelofelijk belangrijke schakels in het Nederlandse voetbal.

Maar jullie komen niet, omdat jullie ‘de opzet te groots vinden’. Jullie hebben wel degelijk, stuk voor stuk, het beste voor met de staat van het voetbal in ons land, verklaren jullie eensgezind. En inderdaad, er moet iets veranderen om aan te sluiten bij de top – dat zien jullie dus ook. Des te vreemder is jullie afwezigheid. Maar ja, die opzet hè.

Begrijpen jullie dan niet dat er niets gebeurt als je alleen maar vanaf de zijlijn roept dat er iets moet veranderen? Wat de KNVB duidelijk probeert te maken met dit symposium, is dat deze noodzakelijke verandering teweeggebracht moet worden door een koers uit te zetten. Maar die koers wordt niet in één dag uitgezet. Er moet ergens begonnen worden. Een begin van zoiets groots is altijd vaag of onoverzichtelijk. Het symposium zal dat dus ook zijn. Jullie constatering klopt: er zullen geen baanbrekende conclusies naar buiten komen.

Maar er zullen wél stappen worden gezet richting verandering, die later verder wordt uitgewerkt door een kleinere, effectievere groep mensen. En dat is ook hoe je móét beginnen. Je kunt niet de eerste stappen overslaan als je zo’n grote verandering wilt. Dat zal voor jullie misschien lastig te begrijpen zijn, aangezien jullie al zo lang actief zijn in het voetbal, en precies weten wat wel en niet goed is. Maar helaas verschilt voetbal op dit gebied niet van andere vakgebieden.

Goed, ik denk dus dat zo’n symposium wel degelijk een goed begin is voor een nieuwe koers in het Nederlandse voetbal. Maar misschien is het niet voor jullie; zoals Jaap Stam gek werd tijdens zijn cursus Coach Betaald Voetbal. „Dat allemaal cursisten in één ruimte bij elkaar zitten, daar heb ik niet zoveel mee. Ik houd er niet van in de schoolbanken te zitten.” En dus stopte Stam met de cursus.

Dat lijkt een beetje op jullie houding tegenover het symposium – waar Stam overigens wel aanwezig zal zijn. De vorm staat jullie niet aan, en dus doen jullie niet mee. Maar Stam ging gewoon zelf in gesprek met de KNVB en zocht een oplossing.

Van jullie hoor ik alleen maar afkeurende geluiden over het symposium, en een vage oproep om in een kleinere opzet te gaan brainstormen. Maar hoe geweldig zou het zijn als jullie áctief met de KNVB gaan praten, en zelf met concrete ideeën komen. Of wat misschien nog wel beter zou zijn: als jullie je verantwoordelijkheid als Nederlandse voetbalgrootheid nemen en op het symposium, waar alle belangrijke kenners zitten, je ideeën te delen. Met als enig doel: dat we snel weer meedraaien in de top.

    • Sebbe Poll