Turkse politie valt mediaorganisaties binnen

De Turkse president Tayyip Erdogan.
De Turkse president Tayyip Erdogan. Reuters / Umit Bektas

De Turkse politie is een televisiestation en een krantenredactie binnengevallen. Beide mediaorganisaties staan volgens persdienst Reuters dichtbij Fethullah Gulen, rivaal van president Erdogan. Enkele mensen zijn gearresteerd.

Dat melden diverse media. De politie viel binnen op verschillende adressen in Istabul en andere plekken in Turkije. Onder meer een topman van een televisiekanaal is opgepakt, meldt staatszender TRT Haber.

Twitter avatar todayszamancom Today’s Zaman Turkish police raid Zaman building, attempt to detain editor http://t.co/6h7yDPsKIn http://t.co/sHbjpD0uix
Twitter avatar emin_mustafa4 hemde daha uhuvvetli Readers here to show their support with Zaman, showing headline: freemedia doesnot shut up #CrackdownofmediainTurkey http://t.co/sD48BfOD03

Er zouden arrestatiebevelen zijn afgekondigd tegen 32 mensen. Voor de redactie van de krant Zaman riepen mensen “de vrije pers kan het zwijgen niet worden opgelegd”. Hoodredacteur Ekrem Dumanli gaf live een toespraak op televisie.

Groot corruptieonderzoek

Bij een corruptieonderzoek van vorig jaar werden een aantal hooggeplaatste mensen uit de kringen van Erdogan geraakt. Drie ministers traden af als gevolg van het onderzoek. Duizenden politieagenten en honderden rechters werden overgeplaatst. Erdogan ziet in het onderzoek een complot, erop gericht hem ten val te brengen. Volgens de president zit een “parallelle structuur” van aanhangers van Gulen hierachter. Gulen, een voormalige bondgenoot van Erdogan, ontkent dat.

    • Mirjam Remie