Amerikaanse Senaat stelt begroting voor volgend jaar vast

Senator Ted Cruz probeerde de begroting de blokkeren. AP / Lauren Victoria Burke

De Amerikaanse Senaat heeft de begroting voor volgend jaar goedgekeurd. Daarmee is een shutdown van de regering afgewend.

De begroting van 1,1 biljoen dollar werd met 56-40 aangenomen. President Obama zal de begroting ondertekenen. Eerder is het Huis van Afgevaardigden al akkoord gegaan.

Goedkeuren niet zonder slag of stoot

Zowel de Republikeinen als de Democraten hebben ingeleverd. Democraten zijn kritisch over bepalingen die regelgeving voor banken terugdraaien, die is ingesteld in de nasleep van de financiële crisis in 2008. Republikeinse conservatieven zijn ongelukkig met het nieuwe immigratiebeleid van Obama.

Eerder op de dag moest de Senaat nog een tijdelijke maatregel nemen om de begroting van 1,1 biljoen dollar (887 miljard euro) voor een paar dagen veilig te stellen. De conservatieve Republikeinse senator Ted Cruz had geprobeerd om het aannemen van de begroting te vertragen.

Uitweg voor Republikeinen

Cruz verzet zich tegen de financiering van plannen om bijna 5 miljoen illegale immigranten een kans te geven in de Verenigde Staten te blijven. Hij heeft er met succes op aangedrongen dat de begroting voor binnenlandse veiligheid slechts tot eind februari loopt. Dan kunnen de Republikeinen alsnog proberen de plannen aan te passen, omdat ze dan een meerderheid hebben in de Senaat. Ook zijn ze dan sterker vertegenwoordigd in het Huis van Afgevaardigden.

‘Een klassiek comprimis’

President Obama noemde de begroting een klassiek compromis, geproduceerd door “de verdeelde regering waar Amerikaanse burgers op hebben gestemd”.

    • Mirjam Remie