Interview Sietze Hepkema

SBM Offshore is een nu witte zwaan in een pikzwarte vijver

Foto ANP

Na de smeergeldaffaires is SBM Offshore veranderd. “We zijn nu een witte zwaan in de pikzwarte vijver van de offshore,” zegt jurist Sietze Hepkema. Hij nam het op zich om de naam van SBM Offshore te zuiveren, en zijn werk zit er bijna op.

Het hoofdkantoor wordt binnenkort overgeplaatst van Monaco naar Amsterdam - “We gaan terug naar de oorsprong in Nederland” - en als het nodig is, sleept hij desnoods één of meer van zijn voorgangers in de raad van bestuur voor de rechter. Niet uit wraak, maar omdat Hepkema “het unfair zou vinden als er nog iets van twijfel blijft hangen, na alle inspanningen die dit bedrijf gedaan heeft om een schoon bedrijf te zijn”.

De hoop was dat met de schikking van 240 miljoen dollar (194 miljoen euro) die SBM Offshore vorige maand trof met het Openbaar Ministerie, een streep kon worden gezet onder het verleden. Daarin werden via agenten steekpenningen betaald om orders in de wacht te slepen.

Maar de storm in Brazilië wil maar niet gaan liggen. Minstens drie instanties onderzoeken de relatie tussen SBM en het staatsoliebedrijf Petrobras. Hangende de verschillende onderzoeken mag SBM niet meedingen naar nieuwe opdrachten. En dat doet pijn, want het gaat om miljardenorders. Hepkema: “Ja, er mag best weer een grote order binnenkomen.”

Over mogelijke vervolging van leden van de raad van bestuur:

“Op dit moment hebben wij aangifte gedaan tegen de man die u de klokkenluider noemt, en wij de chanteur. Een voormalig juridisch medewerker die in 2012 een deel van de bedrijfsinformatie heeft meegenomen, drie miljoen heeft geëist en vervolgens informatie op wikipedia heeft gezet. Bij mijn weten worden er nog geen andere mensen vervolgd.”

“Ik sluit niet uit dat als wij straks bewijzen krijgen van zaken die we nu niet weten en die betrekking hebben op oud-bestuursleden, wij ook aangifte zullen doen. Niet zo zeer uit maatschappelijke overwegingen, maar omdat ik het unfair zou vinden als er toch nog iets van twijfel zou blijven hangen na alle inspanningen die dit bedrijf heeft gedaan om een schoon bedrijf te zijn. Het stempel van Schmutzigkeit is nu zo onterecht.”

Over het nieuwe SBM Offshore:

“We zijn terughoudend maar hebben wel op onze website gezet dat we ons niet kunnen voorstellen dat juist wij nu uitgesloten zijn van tenders. Want ik vind ons de witte zwaan in een gitzwarte vijver.”

“We hebben schoon schip gemaakt, PricewaterhouseCoopers heeft onze nieuwe structuur doorgelicht, het OM heeft ernaar gekeken, verschillende instanties hebben naar onze compliance gekeken. Iedereen is onder de indruk en zegt: dit hebben we in contractorland nog niet gezien.”

Over de offshorewereld:

“De offshorewereld is een gitzwarte wereld. En het is niet de enige zwarte, boze buitenwereld. Maar wij zijn een paar jaar geleden wel een nieuwe weg ingeslagen. We waren begin 2012 getipt door een klant dat er mogelijk iets verkeerd was gegaan, er was een intern onderzoek was gestart.”

“Meestal treed je daarmee pas naar buiten als het is afgerond. Maar de commissarissen en Bruno Chabas, die net drie maanden bestuursvoorzitter was, hebben toen gezegd: En toch willen we naar buiten. Het roer moet om.”

Meer lezen? Lees het hele interview met Sietze Hepkema in NRC Handelsblad.