Protestmarsen politiegeweld vreedzaam verlopen

Demonstranten op Pennsylvania Avenue in Washington.
Demonstranten op Pennsylvania Avenue in Washington. AP / Jose Luis Magana

In New York, Washington en Boston hebben gisteren duizenden mensen gedemonstreerd tegen politiegeweld. De marsen zijn vreedzaam verlopen.

Volgens de organisatoren gaat het om een van de grootste demonstraties sinds de recente opleving van protest tegen de dood van zwarte mannen door de politie in Ferguson, Missouri, New York, Cleveland en op andere plekken in de VS.

In Washington liepen mensen van Freedom Plaza, vlak bij het Witte Huis, naar Pennsylvania Avenue, vlak bij het Capitool. Onder de demonstranten waren veel ouders met kinderen. Ze droegen borden met leuzen als “iedereen is gelijk geboren” en “zwarte levens doen ertoe”.

Ook familieleden van Eric Garner en Akai Gurley, gedood door de New Yorkse politie, waren bij het protest; net als familie van Trayvon Martin, gedood in 2012 door een buurtwachter in Florida; en de familie van Michael Brown, onlangs gedood in Ferguson.

https://www.youtube.com/watch?v=qY1eyTqMp4A

Een paar opstootjes

In Boston werden 23 mensen gearresteerd die de snelweg probeerden te blokkeren. In New York is iemand gearresteerd voor belediging. De politie in het Californische Oakland dreef honderden demonstranten uiteen nadat een winkel was geplunderd.

Raciale ongelijkheid

Zowel de politieagent die Michael Brown doodschot in Missouri als de agent die Eric Garner in een fatale wurggreep hield, werd niet vervolgd, zo besloot een jury. Dat leidde tot rellen en een golf van protest. De demonstranten zien raciale ongelijkheid in de vrijspraak - de politieagenten waren blank, de slachtoffers zwart. Sindsdien staat politiegeweld weer op de nationale agenda.

Al Sharpton, een van de organisatoren van het protest, wil dat het Congres de wet op zo’n manier aanpast dat politiegeweldszaken beter onderzocht kunnen worden. (Reuters)