Exitpolls: enorme winst partij Abe bij parlementsverkiezingen Japan

Een jongen kijkt hoe zijn vader zijn stem uitbrengt in een stembureau in Tokio.
Een jongen kijkt hoe zijn vader zijn stem uitbrengt in een stembureau in Tokio. AFP / Yoshikazu Tsuno

In Japan worden vandaag parlementsverkiezingen gehouden. Het ziet ernaar uit dat de nationalistische partij van premier Shinzo Abe een grote overwinning zal behalen.

Update 12.10: De partij van Abe behoudt inderdaad een ruime meerderheid, blijkt uit de eerste exitpolls. Zijn partij heeft tussen de 275 en 306 van de 475 zetels behaald, schrijft persdienst AFP.

Stemgerechtigden kunnen kiezen uit 1.191 kandidaten voor het 475 zetels tellende lagerhuis. Ondanks een verzwakte populariteit, een recessie en schandalen rond de financiering van zijn campagne, ziet het er goed uit voor de Liberale Democratische Partij van Abe. Volgens persbureau AP komt dat onder meer door een gebrek aan alternatieven.

Opkomst is laag

De opkomst is volgens het bestuur van Tokio lager dan tijdens de verkiezingen twee jaar geleden. Tot nu toe heeft 26 procent van de kiezers gestemd, tegen bijna 32 procent in 2012. De uiteindelijke opkomst was toen 59,3 miljoen - een recordlaagte. Hevige sneeuw in het noorden van het land zorgt er waarschijnlijk voor dat nog meer kiezers thuisblijven.

Abe wil hervormingen doorvoeren

Als Abe wint, kan hij verder met zijn ambitieuze politieke en economische hervormingen, met of zonder steun van de coalitiepartner, de Komei Partij (gesteund door boeddhisten). Abe kwam twee jaar geleden aan de macht en beloofde de gestagneerde economie te doen herleven. In eerste instantie lukte dat met een reusachtig stimuleringsprogramma: bedrijven noteerden recordwinsten en aandelen stegen. Maar het economisch herstel is de afgelopen maanden afgebrokkeld, en ook de omzetbelasting werd verhoogd. Het land is weer terug in een recessie.

Abe, die zelf de verkiezingen uitschreef, heeft veel te winnen, schreef onze redacteur Floris van Straaten eerder in NRC Handelsblad:

“Met een ververst kiezersmandaat kan hij een omstreden btw-verhoging uitstellen of zelfs helemaal schrappen. Met steun van de kiezers zou Abe een wet van het vorige kabinet die voorzag in die btw-verhoging, ongedaan kunnen maken. Dan kan hij zijn radicale stimuleringsbeleid voortzetten, om zo uit de deflatie te raken, die Japan al twee decennia verlamt. (…) Met steun van de kiezers kan Abe het opnemen tegen het machtige ministerie van Financiën, dat zich al jaren zorgen maakt over de enorme staatsschuld. De btw-verhoging is goed voor de schatkist, zeggen zij. Ook binnen Abes eigen Liberaal Democratische Partij (LDP) zijn er velen die het onverantwoord vinden de geldkraan steeds verder te openen.”

Abe wil ook de grondwet hervormen en de militaire activiteiten van Japan uitbreiden. Als de Liberale Democraten hun meerderheid verliezen, stapt Abe op, zo heeft hij gezegd. Dat is echter onwaarschijnlijk.

Lees ook ‘Abe hint op voortzetting van stimuleringsbeleid’ in NRC Handelsblad (€)

    • Mirjam Remie