Nog steeds lichamen onder puin door aardverschuivingen Indonesië

De president van Indonesië, Joko Widodo, bezoekt het dorpje Sampang. Reuters / Idhad Zakaria

Reddingswerkers halen nog steeds lichamen onder het puin vandaan in centraal Indonesië, waar minstens 32 mensen zijn omgekomen door aardverschuivingen. Nog 76 mensen worden vermist.

Zo’n 2.000 reddingswerkers, onder wie militairen, politieagenten en vrijwilligers, werken zich door de modder heen. Na zware regenval de afgelopen dagen zijn de weersomstandigheden nu iets verbeterd. Graafmachines schuiven aarde en de overblijfselen van houten huizen opzij.

Onder meer het dorp Jemblung in de regio Bajarnegara is bedolven onder de aarde en modder. Een inwoner vertelde aan persbureau AP dat eerst een gedeelte van een heuvel instortte, en daarna een ander gedeelte.

“In vijf minuten waren er drie grote landverschuivingen, die alles wegveegden. Het lukte me een zwangere vrouw te redden, maar voor een andere man kwam hulp te laat.”

Weinig hoop voor vermisten

Op dit moment zijn 32 lichamen onder het puin vandaan gehaald. Er is weinig hoop voor de vermisten, zegt een woordvoerder van de nationale rampdienst. Veel wegen en bruggen zijn vernietigd, wat reddingswerkzaamheden bemoeilijkt.

De Indonesische president Joko Widodo kwam vandaag aan op de rampplek. Hij beloofde honderden daklozen een nieuw thuis en verzekerde dat de regering gewonden hulp zal bieden.

Veel overstromingen en aardverschuivingen

Bajarnegara ligt op het dichtstbevolkte eiland van Indonesië, Java, zo’n 460 kilometer ten oosten van Jakarta. Seizoensgebonden regenval en hoge waterstanden hebben de afgelopen dagen aardverschuivingen en overstromingen veroorzaakt in een groot deel van Indonesië; een verzameling van 17.000 eilanden waar miljoenen mensen in bergachtige gebieden leven of in de buurt van vruchtbare, overstromingsgevoelige vlakten dicht bij rivieren.

    • Mirjam Remie