Voetbal: dit zijn de uitslagen van de Eredivisiewedstrijden

Lees hier de uitslagen van de gespeelde wedstrijden in de Eredivisie: Ajax – FC Utrecht, PSV – FC Twente en FC Groningen – Vitesse.

Ajax-supporters trotseren de kou tijdens de wedstrijd tegen FC Utrecht.
Ajax-supporters trotseren de kou tijdens de wedstrijd tegen FC Utrecht. Foto ANP / Olaf Kraak

Een oppermachtig Feyenoord heeft met een gelijkspel (2-2) genoegen moeten nemen tegen AZ, dat de eerste helft afsloot met een 2-0-voorsprong. Nadat Colin Kazim-Richards kort na rust de aansluitingstreffer maakte, maakte Jordy Clasie in blessuretijd verdiend gelijk.

Feyenoord kwam als een wervelwind uit de startblokken, maar veel kansen leverde dat voetballend geweld niet op. Alleen Kazim-Richards met een kopbal en Jens Toornstra met een vrije trap waren dicht bij een treffer. Pas halverwege de eerste helft kwam AZ een beetje los. Aron Jóhannsson strandde op keeper Kenneth Vermeer.

Het openingsdoelpunt van centrale verdediger Wesley Hoedt kwam min of meer uit de lucht vallen. Hij kopte na 25 minuten op randje buitenspel raak. Nog geen vijf minuten later kwam AZ zelfs op een 2-0-voorsprong. Muamer Tankovic passeerde doelman Vermeer voor de tweede keer. Opnieuw zag de defensie van Feyenoord er daarbij niet solide uit.

Feyenoord had wat tijd nodig die tegenvallers te verwerken. Het veldspel zakte weg. Pas in de slotfase van de eerste helft herpakte de ploeg zich. De aansluitingstreffer bleef in de eerste helft echter uit ondanks kansen voor Jean-Paul Boëtius en Lex Immers. Toornstra had pech dat zijn inzet buiten bereik van doelman Esteban op de paal belandde.

Ook na de rust had Feyenoord veruit het beste van het spel. Opgezweept door het legioen ging de ploeg op jacht naar een doelpunt. Na bijna tien minuten had dat succes. Op aangeven van Immers schoot Kazim-Richards knap raak. Feyenoord nam daarna risico’s. AZ profiteerde er met een counter bijna van. Doelman Vermeer voorkwam dat Tankovic scoorde.

De sfeer binnen de lijnen werd er in de kolkende Kuip niet vriendelijker op. Om de haverklap vlogen de spelers elkaar in de haren. AZ wankelde, maar weigerde aanvankelijk ook in de zenuwslopende slotfase te capituleren. De onophoudelijke stormloop van Feyenoord leek dan ook niets op te leveren. Totdat Clasie zijn ploeg in blessuretijd alsnog behoedde voor een onverdiende nederlaag.

AZ-speler Wesley Hoedt scoort hier de 0-1. Foto ANP

Ajax eenvoudig langs Utrecht

Ajax sloot vanmiddag een succesvolle week af met een sobere overwinning op FC Utrecht (3-1). De formatie uit Amsterdam bracht zich na een succesvolle start nog even in de problemen, maar kon opgelucht adem halen nadat invaller Anwar El Ghazi zijn eerste balcontact met de bevrijdende derde treffer bekroonde.

Ajax wist het publiek niet zo te vermaken als eerder deze week tegen Willem II (5-0) en Apoel Nicosia (4-0). Het elftal van trainer Frank de Boer startte in een te laag tempo, maar kwam toch heel eenvoudig op voorsprong. Thulani Serero hoort met enige regelmaat dat hij wel eens vaker mag scoren. De middenvelder liet in de zestiende minuut zien dat hij wel degelijk goed kan afronden. Hij kreeg de bal na een afgeslagen hoekschop voor zijn linkervoet en trof via de onderkant van de lat doel (1-0). Nog geen vier minuten later verdubbelde Davy Klaassen de voorsprong (2-0). De middenvelder was voor de vijfde wedstrijd op rij succesvol, na een mooie aanval waarbij vier ploeggenoten waren betrokken.

Geen club maakte het Ajax de afgelopen jaren lastiger dan FC Utrecht. De kampioen uit Amsterdam won slechts één van de vorige acht optredens met de angstgegner uit de Domstad. In de voorlaatste competitiewedstrijd voor de winterstop liet FC Utrecht zich echter vooral voor rust niet van zijn beste kant zien. De ploeg van trainer Rob Alflen verdedigde slordig en kwam aanvankelijk nauwelijks in de buurt van het doel van de thuisclub. Dankzij een foutieve inschatting van doelman Jasper Cillessen kwam FC Utrecht voor rust nog wel op 2-1. De keeper verliet onnodig zijn doel en gaf Rubio Rubin de kans te scoren (2-1).

Cillessen verkeek zich na de hervatting ook op een mislukte voorzet van Christian Kum. Hij had geluk dat de bal op de paal belandde. Ajax leek het zichzelf nog moeilijk te gaan maken, maar werd gered door de ingevallen El Ghazi. De buitenspeler kreeg in de 65e minuut voor het eerst de bal en tekende direct voor de 3-1.

PSV begint bijzondere week met zege

PSV heeft zondag de eerste van een serie van drie duels in eigen stadion binnen een week succesvol afgesloten. De Eindhovenaren versloegen FC Twente met 2-0. Beide doelpunten vielen voor rust. Woensdag krijgt de koploper in het inhaalduel met Feyenoord de kans de voorsprong op naaste belager Ajax uit te breiden naar vier punten. Zaterdag komt Go Ahead Eagles op bezoek.

PSV begon het duel met Twente in de wetenschap dat het op eigen veld dit seizoen nog geen punten heeft laten liggen. Trainer Phillip Cocu heeft daarbij weinig personele problemen; Stijn Schaars ontbreekt nog maar het is de vraag of er voor de middenvelder momenteel een plaats in het elftal is weggelegd. Met Andres Guardado als controleur en Adam Maher en Georginio Wijnaldum als aanvallende middenvelders werd FC Twente meteen vastgezet al kregen de Enschedeërs wel de eerste grote kans. De Noor Torgeir Börven, de vervanger van de geblesseerde Luc Castaignos, stuitte op Jeroen Zoet.

Het was een van de weinige keren voor rust dat de PSV-doelman werd getest. Aan de andere kant verving Sonny Stevens in het Twentse doel Nick Marsman die de laatste weken iets te vaak in de fout was gegaan. Stevens werd in de zomer van 2013 als groot talent overgenomen van FC Volendam maar keepte vooral door blessureleed zondag pas zijn eerste competitieduel voor de ploeg van trainer Alfred Schreuder.

Het werd geen onverdeeld genoegen. Voor rust incasseerde Stevens twee treffers, in beide gevallen trof hem geen blaam. In de 21e minuut kopte Luuk de Jong raak uit een hoekschop van Jetro Willems. Op slag van rust combineerden Luciano Narsingh en De Jong de defensie van Twente aan gort waarna eerstgenoemde voor het doel Wijnaldum vond. De aanvoerder maakte alweer zijn zesde treffer van het seizoen.

Ook na rust bleef PSV de betere ploeg. De onvermoeibare Willems bediende in de 52e minuut Memphis Depay die knap aannam maar naast schoot. Schreuder haalde na een uur Börven en Mokhtar naar de kant ten faveure van Orlando Engelaar en Bilal Ould Chikh. Cocu bouwde met Jorrit Hendrix voor de tegenvallende Maher iets meer zekerheid in. Op een inzet van Rasmus Bengtsson met de hak na, gekeerd door Hendrix, bleef serieus Twents gevaar uit.

Groningen en Vitesse in evenwicht

Het duel tussen FC Groningen en Vitesse heeft zondag geen winnaar opgeleverd. Beide middenmoters maakten er bij vlagen een aardig duel van, maar bleven steken op 1-1. Daar schoten beide ploegen op de ranglijst niet veel mee op. Groningen blijft bovenin in de middenmoot, Vitesse staat daar enkele plekken onder.

Bij de thuisploeg mocht Mimoun Mahi in de spits beginnen. Trainer Erwin van de Looi gokte met de rappe buitenspeler voorin op meer snelheid. Die werd in de eerste twintig minuten ook prima uitgebuit, alleen bleek de 20-jarige aanvaller niet al te scherp in de afronding. Twee keer stond hij één op één met Vitesse-doelman Eloy Room, twee keer produceerde hij slechts een rollertje.

Ook Vitesse was met een andere spits aan het duel begonnen dan de laatste weken. Trainer Peter Bosz koos in de punt voor Bertrand Traoré, die de voorkeur kreeg boven Abiola Dauda. De huurling van Chelsea viel aanvankelijk vooral op door constant buitenspel te staan, maar zorgde vlak voor rust wel voor het openingsdoelpunt. Traoré kreeg de bal op de rand van het strafschopgebied en schoot vervolgens met zijn rechtervoet via de binnenkant van de paal de 0-1 in de verre hoek.

Vitesse leek na rust door te willen drukken, maar kreeg na een uur de gelijkmaker tegen. Mahi verraste Room van afstand met een zwabberbal, die door de Vitessedoelman matig werd verwerkt. In de rebound was Tjaronn Chery net iets alerter dan Kelvin Leerdam: 1-1. Beide ploegen aasden in het slot nog op de winnende treffer. Vitesse was daar in de tachtigste minuut via invaller Zakaria Labyad dichtbij - hij schoot in alle vrijheid hoog over - maar de grootste kans was in blessuretijd voor Michael de Leeuw. Zijn kopbal werd van de lijn gehaald. (ANP)