Deze week: Malaysia airlines en Ziggo zwaaien af, introductie slimme fiets

ANP

Zondag, de week begint bijna weer. Dit staat er te gebeuren.

1. Maandag gaan de aandelen van Malaysia Airlines van de Bursa Malaysia. Na het rampjaar met het verdwijnen van de MH370 en neerschieten van de MH17 besloot de overheid deze zomer om de luchtvaartmaatschappij te nationaliseren en zo van de ondergang te redden.

Een intelligente fiets van TNO, die waarschuwt voor gevaarlijke situaties, wordt maandagmiddag gedemonstreerd. Via een display en trillingen in stuur en zadel geeft de fiets informatie over achteropkomend verkeer en gevaar van voren.

Tijdens de bijeenkomst lanceert minister Schultz (Infrastructuur) ook de strooirouteplanner van de Fietsersbond.

2. Viva la revolución? Op dinsdag stopt Google in Spanje met Google News. Vanwege een nieuwe wet op intellectueel eigendom van kracht zou Google per 1 januari moeten betalen voor links naar krantenartikelen.

Spaanse uitgevers hebben hier voor gelobbyd, omdat ze vinden dat Google met hun producten geld verdient. In Duitsland heeft Google een vergelijkbaar probleem.

3. Woensdag presenteren IT-bedrijf Oracle en FedEx halfjaarcijfers. Het Nederlandse TNT Express is een concurrent van FedEx maar doet het belabberd.

Vraag je trouwens wel eens af of er nog bedrijven zijn die ‘autotelefoon’ in hun bedrijfsnaam hebben? Het antwoord is ja: zie het Britse Dixons Carphone. Het is een elektronicaconcern dat het heel aardig doet.

4. Nike komt donderdag met halfjaarcijfers. Dit is hoe Nike het topvoetbal veroverde. Weet je trouwens wat Nike gemeen heeft met Univé en Hema?

Donderdag begint ook de Europese Raad in Brussel. Op de top van regeringsleiders maakt de Donald Tusk zijn debuut als voorzitter. Het economische investeringspakket van 300 miljard euro staat op de agenda.

Verder: een eindejaarsborrel van lobbyclub VNO-NCW, gewoon gezellig in de Malietoren.

5. “Wij willen hét media- en entertainmentbedrijf van Nederland worden”, zei topman Bernard Dijkhuizen bij de Ziggo-beursgang in 2012. Lang heeft de aanwezigheid op het Damrak niet geduurd. Vrijdag is alweer de laatste handelsdag. Liberty Global, het moederbedrijf van UPC, neemt Ziggo namelijk over.

    • Camil Driessen