Fractievoorzitter D66 Den Bosch weg na ‘druk’ landelijk bestuur

Fractievoorzitter Jan Smit van D66 in Den Bosch stapt op na “enorme druk” vanuit het landelijke D66-bestuur om in het nieuwe college te komen.

D66-leider Alexander Pechtold spreekt tijdens het 100ste partijcongres in Den Bosch, vorige maand. Foto ANP / Martijn Beekman

Fractievoorzitter Jan Smit van D66 in Den Bosch stapt op na “enorme druk” vanuit het landelijke D66-bestuur om in het nieuwe college te komen.

“Koste wat het kost” moest er een wethouderspost worden binnengehaald, zegt Smit. Hij licht zijn vertrek toe in een brief:

Op 19 november behaalde D66 een fantastische verkiezingsoverwinning in ’s-Hertogenbosch. Daarna startte het formatieproces. Doel was vanzelfsprekend de zetelwinst maximaal in te zetten om de D66-agenda te realiseren. Snel was duidelijk dat dit alleen haalbaar was met de steun van andere vooruitstrevende partijen. Alleen dan kan er een goed tegenwicht worden geboden aan het conservatieve meerderheidsblok van partijen.

De gekozen strategie werd unaniem door de fractie gedragen. Voor iedereen was daarbij duidelijk dat hierdoor het risico bestond dat D66 in de oppositie zou belanden. Toch hield de fractie hieraan vast. We gingen immers voor de inhoud en niet voor het pluche!

De afgelopen dagen is er vanuit het landelijke D66-bestuur en politiek enorme druk geweest om terug te komen op de gekozen aanpak. Kost wat het kost moest er een wethouderspost worden binnengehaald. Het gevaar dat hierdoor een geloofwaardigheidsprobleem ontstaat voor D66 ‘s-Hertogenbosch was van minder belang. Deelname aan het college zou de partij een evident voordeel opleveren bij de komende Statenverkiezingen in maart, was de gedachte.

Door de landelijke druk kiest een meerderheid in de fractie alsnog voor een aanpassing van de gevoerde strategie. Daardoor is het voor mij onmogelijk geworden verder te functioneren als fractievoorzitter en leider van D66 ‘s-Hertogenbosch. Mike van der Geld neemt deze rol over. Ik vind dit bijzonder jammer, maar ik heb geen keus.

D66 haalde bij de herindelingsverkiezingen vorige maand in Den Bosch de meeste stemmen en kreeg vijf zetels.

‘Het ging om een inhoudelijk meningsverschil’

Mike van der Geld, de nieuwe fractievoorzitter, liet vandaag aan persbureau ANP weten geen druk van het landelijk bestuur te hebben ervaren.

“Wij worden wel gecoacht en geadviseerd, maar de druk of sturing waar Jan het over heeft, herken ik niet.”

Volgens Van der Geld wilde Smit koste wat kost aan de PvdA vasthouden als coalitiepartner en wilden de andere fractieleden ook met andere mogelijke coalitiepartners in Den Bosch inhoudelijke gesprekken voeren. Deze gesprekken komen er dan maandag ook, meldt ANP. “Het ging om een inhoudelijk meningsverschil.”

D66 in zoveel mogelijk colleges

Verkiezingswinst omzetten in bestuursmacht lukte D66 niet altijd. “Dat gaat ons niet nog eens gebeuren”, zei partijleider Pechtold na de gemeenteraadsverkiezingen eerder dit jaar. Met een uitgekiende strategie worden lokale kandidaten opgeleid en inhoudelijk bijgespijkerd. Doel: D66-wethouders in zoveel mogelijk colleges.

Verder lezen? Lees dit NRC-stuk uit mei: Einde van het amateurisme (€)

    • Marije Willems