24 uur lang geen vluchten van en naar België, treinen bomvol

Alle vluchten zijn geannuleerd op de luchthaven van Zaventem. Foto AFP / Nicolas Maeterlinck

Sinds vanavond 22.00 uur kan 24 uur lang geen enkel vliegtuig opstijgen of landen in België vanwege de nationale staking morgen. Alle vluchten op Brussels Airport zijn geannuleerd.

De Belgische bonden protesteren tegen de bezuinigingen van de nieuwe centrum-rechtse regering onder leiding van premier Charles Michel. Voor het eerst sinds 1988 heeft België een regering zonder socialisten. Daardoor is de invloed van de bonden afgenomen.

De haven van Gent werd al om 17.00 uur volledig afgesloten. Op de Schelde kunnen boten ook niet meer in de richting van Antwerpen varen, meldt De Standaard.

Twitter avatar hanssteketee Hans Steketee Scheepvaart van en naar #Antwerpen ivm alg staking verboden. Trosjes schepen voor anker voor monding #Schelde http://t.co/m8X4739k9O

De treinen zitten volgens de Belgische krant bomvol, want de NMBS raadt alle reizigers aan om ruim op tijd op reis te gaan, voordat het te laat is. De laatste treinen zitten dan ook bomvol.

Twitter avatar NS_online NS online Staking België: vanaf 14 dec. 20.00 uur en maandag 15 dec. rijden er geen treinen in, naar en vanuit België. http://t.co/axyyfI1se0 #BeNl

Zelfs de krant De Morgen heeft last van de staking.

‘Veranderen en strenge regels, daar houdt de Belg niet van’

De miljardenbesparingen, aangekondigd door de onlangs aangetreden regering onder leiding van de 38-jarige premier Charles Michel, vormen de aanleiding voor de onrust in België. Met zijn kleine Waalse liberale partij Mouvement Réformateur smeedde Michel een centrum-rechtse coalitie met de Vlaams-nationalistische N-VA en Vlaamse christen-democraten en liberalen. Volgens N-VA-leider Bart De Wever, die geen premier wilde worden maar wel de grootste partij van België leidt, moet het land volledig op de schop. België kampt namelijk met chronisch achterstallig onderhoud.

“Veranderen en het invoeren van strenge regels, daar houdt de Belg niet van”, zei Marc Hooghe, professor aan de Katholieke Universiteit Leuven, eerder in NRC Handelsblad. Hij denkt dat de regering te hard van stapel loopt.

“Een land als Nederland is rigide als het op begrotingsregels aankomt. België is rigide als het om tradities gaat. En één van onze Latijnse tradities is: laat-maar-waaien. Daar voelen Walen én Vlamingen zich goed bij.”

Maar kapotte wegen, stroomuitval, dreigend bankroet bij Justitie – dat zijn toch ‘dingen’ die je als politicus wil aanpakken?

Hooghe:

“In België is het belangrijk dat je eigen huis en tuin er goed uitzien, maar níét de ruimte die van iedereen is. Belgen kunnen goed leven met verwaarlozing. Daar schuilt een zekere schoonheid in.”


Lees hier het volledige artikel van onze correspondent Tijn Sadée:
‘België – het land van achterstallig onderhoud’

    • Marije Willems