Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Corruptie en fraude

Meer controle op IOC en FIFA

In Zwitserland is vrijdag een wet aangenomen die de overheid toestaat bankrekeningen van sportbonden beter te controleren. Wereldvoetbalbond FIFA, het Internationaal Olympisch Comité en zo’n zestig andere sportbonden die in Zwitserland gevestigd zijn, kunnen op die manier beter worden onderzocht als er verdenkingen zijn van corruptie of andere wetsovertredingen. Volgens de nieuwe wet krijgen bondsvoorzitters als Sepp Blatter (FIFA) en Thomas Bach (IOC) de status van „politiek prominente personen”. Die term wordt gebruikt om mensen te beschrijven die een positie bekleden die misbruikt kan worden voor onder meer witwassen van zwart geld. Bach is enthousiast over de nieuwe Zwitserse wet en stelt dat het IOC zelfs meer openheid zal geven dan strikt noodzakelijk is. De FIFA ging vrijdag niet expliciet in op de nieuwe wet, maar stelde in het algemeen maatregelen tegen corruptie te ondersteunen. (ANP)