Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Zonder stroom geen bier. Jij zorgt voor die stroom

Wat wilde je later worden? Je antwoordde vast nooit:

Specialist Electrical Engineering

. Er is een vacature voor. Lees hier wat zo iemand doet.

Bedrijf:

Heineken.

Opvallend:

de meeste projecten vinden plaats in het buitenland.

Wat doe je dan eigenlijk?

Een brouwerij draait op elektriciteit, dus: zonder stroom, geen bier. Aan jou om ervoor te zorgen dat die stroom ook echt in de brouwerij kan komen. Vanuit Heineken onderhoud je contacten met leveranciers van apparatuur voor de stroomvoorziening. Dit doe je voor Heineken-brouwerijen over de hele wereld, met name in Afrika, Azië, Zuid-Amerika en in mindere mate in Europa. Op projectbasis praat je over nieuw te bouwen brouwerijen met potentiële leveranciers, van Siemens tot kleine lokale bedrijven, en bezoek je bestaande brouwerijen.

De leverancier maakt het gedetailleerde ontwerp voor het energienetwerk, daar houd jij je dus niet mee bezig. „Maar het moet allemaal wel aan de eisen van de brouwerij voldoen”, vertelt teamleider Aart van den Boogaart. En dat controleer jij dus, in principe vanuit Nederland, maar ongeveer een week per maand bezoek je de locaties in het buitenland.

Wat voor collega moet je zijn?

Iemand voor wie industriële stroomvoorziening hetzelfde is als een stekker inpluggen. Lees: je hebt tenminste vijf jaar ervaring. Je bent er immers verantwoordelijk voor dat de brouwerijen kunnen draaien.

Een specialisatie in bijvoorbeeld wind- en zonne-energie of dieselgeneratoren komt van pas, een aantal brouwerijen werkt daarmee. Verder moet je Engels goed zijn en houd je van regelmatig reizen.

Waarom wil je hier werken?

Omdat je de hele wereld over mag voor Heineken, onder andere naar Azië, waar de biermaker hard groeit. Nadeel is wel dat je alleen verantwoordelijk bent voor de realisatie van de projecten: je houdt je dus niet bezig met het maken van een inhoudelijk plan voor het leggen van de kabels.

Wat verdient dat?

Daar kon Van den Boogaart niks over zeggen. Ook personeelszaken reageert niet op deze vraag. Zou het iets te maken hebben met de recente klacht van de hr-directeur over de wel erg hoge salarissen voor starters bij het bedrijf?