Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Willem Holleeder gearresteerd na verklaring Fred Ros over liquidaties

Willem Holleeder is vanochtend aangehouden, zo meldt het OM.
Willem Holleeder is vanochtend aangehouden, zo meldt het OM. Foto ANP/Robin van Lonkhuijsen

Willem Holleeder is vanochtend gearresteerd wegens mogelijke betrokkenheid bij de liquidaties van Kees Houtman en Thomas van der Bijl. Dat meldt het Openbaar Ministerie vandaag.

De arrestatie vloeit voort uit een verklaring van Fred Ros, de kroongetuige in het Passageproces rondom de liquidaties in de Amsterdamse onderwereld. De 56-jarige Holleeder is nu ‘na bestudering en analyse’ van verklaringen van Ros aangehouden op verdenking van moord en deelneming aan een criminele organisatie.

Aanhouding wegens regiezitting Passageproces

Vastgoedhandelaar Kees Houtman leidde een criminele bende waar ook Sam Klepper en John Mieremet onderdeel van waren. Hij werd op 2 november 2005 voor zijn huis in Amsterdam-Osdorp doodgeschoten. Holleeder zou hem hebben afgeperst. Thomas van der Bijl werd in 2006 in café De Hallen geliquideerd; justitie wilde hem horen als getuige in de afpersingszaak rondom Houtman.

De aanhouding van Holleeder vandaag komt niet als een verrassing, aldus NRC-redacteur Jan Meeus. Hij volgt de zaak al jaren:

“Maandag is de regiezitting over het Passageproces. Dat betekent dat er gekeken wordt naar de lijnen die op dit moment in die zaak lopen. Eén daarvan is of Holleeder wel of niet vervolgd moet worden. Voor het einde van het jaar moet het OM daar een besluit over nemen.”

Holleeder was sinds september bij het OM ook in het vizier voor de moord op Cor van Hout, in 2003. De aanhouding van vandaag heeft vooralsnog alleen te maken met de dood van Houtman en Van der Bijl.

Verklaring Ros laatste duwtje

Volgens Meeus is de verklaring van Ros, die een paar maanden geleden in ruil voor strafvermindering wilde getuigen tegen zijn voormalige zakenpartners, het laatste duwtje in de rug geweest. Het is namelijk niet de eerste keer dat de naam van Holleeder valt in verband met deze moorden. Eerder al verklaarde Peter la S. dat Holleeder een van de opdrachtgevers was:

“Er waren al sinds 2006 aanwijzingen dat hij mogelijk betrokken was bij een aantal liquidaties. Toen is het OM niet tot vervolging overgegaan. Naar aanleiding van Ros heeft het OM alles tegen het licht gehouden over Holleeder. Ros is belangrijk, maar zijn verklaring is echt niet het enige.”

Het OM heeft ‘vrij veel’ materiaal over de rol van Holleeder bij de liquidaties. Een mogelijk probleem voor het OM is dat veel aanwijzingen van horen zeggen zijn. Meeus:

“De ene crimineel heeft gehoord dat iemand anders iets zou hebben gedaan. Dat moet je verifiëren. Een aantal personen dat hier meer over zou kunnen zeggen is echter dood. Denk aan Willem Endstra, Cor van Hout en Thomas van der Bijl. Die beweringen zijn dus lastig te toetsen.

Het OM verkeert nu echter in de positie dat ze een aantal dingen wél kunnen toetsen: met Fred Ros is er een kroongetuige die veel zaken kan uitleggen.”

Holleeder wordt waarschijnlijk begin volgende week voorgeleid.

Over de liquidatie van Thomas van der Bijl en hoe Fred Ros kroongetuige werd, verscheen eind september dit verhaal: Moordenaar te huur: wie wilde Thomas dood? (€)