Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Wie bevrijdt ons uit die fiscale dwangbuis?

Eric Wiebes, waar ben je nu het land en de economie je nodig hebben? Je bent als staatssecretaris van Financiën misschien druk met die rechtszaak over een geheimzinnige klokkenluider die de Belastingdienst de namen van zwartspaarders heeft toegespeeld. Of je doet wellicht al wat vingeroefeningen voor die beloofde eens-in-een-decennium belastingherziening die in 2015 uitgewerkt moet worden. Als het kabinet tenminste niet eerder van tegenstrijdigheden en verloren gemeenteraadsverkiezingen uit elkaar valt.

Ook daarom hebben we je nodig. Nu.

Je hebt donderdagochtend natuurlijk ook meteen de nieuwe vooruitzichten voor 2015 gelezen van het Centraal Planbureau. ‘Werkloosheid daalt licht/Inflatie blijft laag’ staat boven de samenvatting. De eerste zin is: ‘Het voorzichtige herstel houdt stand.’ Stand houden... Dat zijn woorden die strijd veronderstellen. Strijd tegen wie? Niet tegen die lage inflatie, toch, of die lage olieprijs, of die lage rente?

Nee, de strijd is met onszelf. En daarom heeft het land je nodig, Eric. Want welk woord ontbreekt bij het CPB? Het woord huizen. Het woord woningen.

Maar hé, jij hebt toch ook de alarmerende cijfers van het Internationaal Monetair Fonds, het IMF, over de Nederlandse huizenmarkt gelezen afgelopen week? Vooral de jongere woningbezitters betalen de prijs van de doorgeprikte huizenprijzenballon. Van hen is 60 tot soms wel 70 procent eigenaar van een woning waarvan de hypotheek nu hoger is dan de waarde van hun huis. Hier dreigt een opgesloten generatie, opgesloten in hun eigen huis dat ze alleen kunnen verlaten met een restschuld. Geen wenkend perspectief voor liberale en pragmatische politici. Zonder herstel op de huizenmarkt geen herstel in de economie, geen herstel van consumptie, geen herstel op de arbeidsmarkt. En, uiteindelijk, geen extra herstel van de belastinginkomsten, dus geen extra kansen voor belastingverlagingen na alle verhogingen van de laatste tijd, ook van jouw coalitie.

Gelukkig geeft het IMF een advies dat hout snijdt. Als het kabinet de tijdelijke regeling voor fiscaal voordelig schenken niet wil verlengen, verzin dan een nieuwe maatregel die de overdracht van vermogen tussen generaties bespoedigt. De fiscale vrijstelling is vorig jaar verhoogd tot 100.000 euro, ongeacht aan wie het vermogen wordt geschonken, mits het wordt gebruikt voor verlaging of aflossing van hypotheekschuld of het kopen van een huis. Het was een tijdelijke regeling die per 31 december 2014 afloopt. Waarom?

Te populair. Het kost de schatkist te veel. Dat zegt genoeg over de fiscale dwangbuis waarin we ons zelf hebben gesnoerd. Zelfs maatregelen die op langere termijn gunstig zijn voor zzp’ers (bouw, schilders), voor de keten van verhuizers tot ‘keukenboeren’ én voor huizenbezitters worden om zeep geholpen vanwege een korte termijn belastinggat. Terwijl het wérkt. De huizenmarkt trekt aan.

Dus: verzin dit jaar nog een nieuwe regeling met extra fiscale ruimte voor schenkingen die woningschuld reduceren.

Da’s vier keer winnen. 1. De vermogensongelijkheid daalt, omdat ouderen door geld te schenken ‘armer’ worden. Daar kan links niet tegen zijn. 2. Het is goed voor huizenprijzen. Hoera, roept jouw achterban. 3. Het is goed voor de economie. Eindelijk, zeggen de mensen. 4. Herstel van de woningmarkt én van de economie stimuleren de bouw van nieuwe huizen die gemeenten én de fiscus weer geld opleveren.

Kortom, staatssecretaris, eerst het zuur, straks het zoet.