Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Vervangers voor peper en zout

Thuis is het misschien nog wel eens even zoeken naar het zoutvaatje, maar in de restaurantkeuken heeft de zoutbus een vaste parkeerplaats naast het fornuis. Toch is het gebruik van zout niet voor elke kok vanzelfsprekend. Pascal Jalhaij, een meesterkok met een indrukwekkend restaurantverleden, stapte een paar jaar geleden uit de sterrenrace en accepteerde een negen-tot-vijf betrekking bij Marfo in Lelystad, een bedrijf dat maaltijden voor vliegtuigmaatschappijen en instellingen ontwikkelt. Jalhaij is er verantwoordelijk voor die ontwikkeling en dat is een kolfje naar zijn hand want hij gaat graag diep in op het hoe en waarom van smaken. In deze video laat hij zien welke condimenten je zou kunnen gebruiken in plaats van de geijkte smaakmakers.