Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Media

Verborgen camera

Youp

Heerlijk: Henk Krol blijft. Hij wordt het officiële gezicht van 50Plus. Dus ben ik voorlopig nog even druk. Maar wie zal de nieuwe burgemeester van Maastricht worden? De werkloze Camiel Eurlings, die ongetwijfeld door Maxime Verhagen naar voren wordt geschoven? Maxime is namelijk niet vergeten hoe Camiel hem in 2010 met veel emotioneel misbaar saluerend steunde toen hij zijn ziel aan Wilders had verkocht. Een van de grappigste momenten uit de Nederlandse politieke geschiedenis. Vooral dat schreeuwen en salueren heeft toen een onuitwisbare indruk gemaakt. Aandoenlijk en zielig tegelijk.

Wat Maxime met de Maastrichtse burgemeestersbenoeming te maken heeft? Heel veel. Hij is Limburger, CDA’er, zijn vader was een belangrijk KVP-lid, hij zit als lobbyist, ambassadeur en commissaris tot over zijn wenkbrauwen in de Limburgse löss. Dus dan heb je alles met die burgemeestersbenoeming te maken. Ook al heb je er niks mee van doen. Hij belt zes keer per dag met Jos van Rey en Pietje van Pol, die er officieel ook niks mee te maken hebben, maar die uiteindelijk wel bepalen wie het gaat worden. En als Camiel het niet wordt maakt de aan lager wal geraakte Bram Moszkowicz dan nog een kansje? Bram is in Maastricht geboren en dan heb je bij zowel het volk als de hotemetoten een streepje voor. Of staat Bram binnenkort bij de supermarkt met een daklozenkrant? Bram is voor mij de reden dat ik mijn kerstinkopen bij Jumbo doe. Ben trouwens licht geïrriteerd dat ik niet ben uitgenodigd om met Lange Frans, Jan Smit, Hennie Huisman en René Froger belangeloos mee te kwelen voor de Voedselbank in dat ontroerende speelfilmlange reclamespotje. Ik denk dat ik de drie ton, die ik gevangen heb bij Bol.com omdat ze mijn kerstkonijn Flappie op geestige wijze misbruikt hebben, overmaak aan de stichting Help Bram de winter door.

Moet ik Onno Hoes zielig vinden omdat hij genaaid is door die enge Rutger en die gluiperige Weesie? Natuurlijk niet. Onno kreeg een koekfabriek van eigen deeg. Jarenlang heeft hij breed kunnen leven van het met precies dezelfde praktijken bij elkaar gegraaide salaris van de emotiemaffioos Albert Verlinde. Of zijn we het parkeergaragefilmpje met Yo & Wes en de stiekem met een telefoon geschoten beelden van een vozende Georgina Verbaan vergeten? Afgelopen woensdagavond verslikte Albert zich bijna toen hij in zijn roddelprogrammaatje uitlegde dat het filmpje toentertijd in de parkeergarage iets heel anders was omdat Wes & Yo konden weten dat er in die garage camera’s hingen. En hij had ze ’s middags gebeld om te zeggen dat hij de beelden ging uitzenden. Over Georgina repte de roddelnicht met geen lettergreep. Daphne Deckers zat begripvol te knikken. En Marc van der Linden dacht aan eten.

Ik verlang nu al naar de rechtszaak die gaat komen nu Hoes aangifte heeft gedaan tegen PowNews. Volgens juristen maakt Onno kans. Volgens mij niet. Als je twintig jaar de echtelijke sponde deelt met iemand van wie je weet dat hij beelden heelt en uitzendt ben je gewoon medeplichtig. En daarom mochten die Weesie en Rutger ervan uitgaan dat Onno het filmen met een verborgen camera prima vond. Ik voorspel dat de rechters tijdens die zaak huilend van het lachen over hun tafels hangen. Vooral als Onno met zijn pijpmondje murmelt dat het een schande is. Niks schande meneer Hoes. U bent jarenlang tukkend rijk geworden van die handel!

Het zijn heerlijke weken. Ik heb vorige week de directie van de VARA gebeld om te vragen of mijn oudejaarsconference een uurtje langer mag duren. Zelden mensen zo wanhopig zien watertrappelen in hun eigen zooi als Onno en Albert. En volgende week zit Bram weer naast Verlinde aan de desk bij RTL Boulevard. Gaat Appie dan aan Brammetje vragen of het waar is wat ene Donald G. vorige week zaterdag in deze krant heeft verklaard? Of hij inderdaad aan die G. gevraagd heeft om de nationale namaakdandy Jort Kelder een pak rammel te verkopen omdat hij hem maffiamaatje had genoemd? Bram zal het uiteraard ontkennen. Maar wat doet de journalist Albert dan? Legt hij zich daar bij neer? Of stuurt hij iemand met een verborgen camera op de gevallen advocaat af? Een lekker wijf met grote tieten waar gemakkelijk een klein cameraatje tussen kan. En dat zij Bram na een zwoel diner de waarheid ontlokt. Lijkt mij heerlijke televisie.