Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beurzen en beleggen

Veel latente beweeglijkheid

De Chinese aandelenmarkt is al jaren een achterblijver. De zeer beperkte internationale toegang is hiervoor een belangrijke reden geweest, maar sinds kort is het makkelijker gemaakt om in deze markt te beleggen en zijn prijzen in korte tijd omhoog geschoten. Nog steeds wordt deze markt gedomineerd door de lokale particuliere belegger, wat impliceert dat sentiment de koersen kan beïnvloeden. Dit betekent veel latente beweeglijkheid, maar ook dat deze aandelen veel potentieel kunnen hebben en nog veel harder omhoog kunnen schieten, vooral als het Chinese spaargeld, dat traditioneel vooral in vastgoed zit, zijn weg gaat vinden naar aandelen. Momenteel zijn deze aandelen niet duur. Maar er zijn ook risico’s, zoals zorgen omtrent Chinees onroerend goed en de slechte leningen die daaraan vastzitten. Zolang hier geen imminent probleem is, kunnen Chinese aandelen nog veel verder omhoog gaan.