Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Twaalf mijnenruimers in Afghanistan gedood door Talibaan

Eind dit jaar vertrekt de internationale coalitie uit Afghanistan. De vrees bestaat dat het land te maken zal krijgen met een nieuwe geweldsgolf.
Eind dit jaar vertrekt de internationale coalitie uit Afghanistan. De vrees bestaat dat het land te maken zal krijgen met een nieuwe geweldsgolf. Foto ANP/EPA/Hedayatullah Amid

In de Afghaanse provincie Helmand zijn twaalf hulpmedewerkers gedood die bezig waren met het ruimen van mijnen. Twaalf andere medewerkers zijn bij de aanval gewond geraakt.

Update 13.07: Reuters en AFP melden een explosie in het westen van hoofstad Kabul. Er zou een bomaanslag gepleegd zijn op een bus met soldaten. Verdere details zijn nog niet bekend.

Dat meldt de Afghaanse politie aan AFP. De medewerkers waren in het gebied voor het bedrijf Star Link toen Talibaan-strijders op motorfietsen het vuur openden. Afghaanse soldaten raakten vervolgens in een gevecht verwikkeld met de strijders, waarbij zij vier Talibaan-leden doodden en drie anderen arresteerden.

De aanval vond plaats nabij het voormalig Camp Bastion, waar tot een aantal weken geleden het Britse leger was gestationeerd. Wegens de terugtrekking van de Britten (en de Amerikanen) uit Afghanistan is het kamp overgedragen aan de lokale autoriteiten.

De vrees bestaat dat door het terugtrekken van de internationale coalitie uit Afghanistan het momentum voor de Talibaan weer zal toenemen. Weliswaar blijft er een Amerikaanse legermacht in het land, maar die zal kleiner van omvang zijn. De extremistische beweging heeft al meer aanvallen aangekondigd.

Gisteravond werden bij een aanval op een militair konvooi twee Amerikaanse soldaten gedood.