Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Toezicht op AFM ‘slordig’

Binnen de raad van toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is sprake van een „slordige cultuur”. Dat schrijft minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) aan de Tweede Kamer. Die cultuur „zal moeten veranderen”, aldus de minister.

Voorzitter van de raad van toezicht en tevens oud-directeur van de Amsterdamse effectenbeurs George Möller legt zijn functie bij de AFM vervroegd neer. Drie andere leden van de raad van toezicht waren eerder al vertrokken, waardoor die nu op één persoon na volledig zal worden vervangen.

Dijsselbloem meldt de Tweede Kamer wegens „privacygevoeligheid” niet wie er precies in de fout is gegaan, maar wel dat bij twee toezichthouders „een lichte overtreding van de regels” is geconstateerd. Het ging hierbij om het achteraf melden van beleggingstransacties, die vooraf hadden moeten worden gemeld.

Ook is een aantal nevenfuncties van leden van de raad van toezicht niet tijdig gemeld. Twee leden van de raad van toezicht vervullen nevenfuncties bij beleggingsinstellingen, die overigens niet onder toezicht staan van de AFM.

Volgens Dijsselbloem bestaat er „onduidelijkheid over hoe te handelen” bij nevenfuncties. „De interne regelgeving inzake nevenfuncties wordt strikt, ‘naar de letter van de regeling’ toegepast, terwijl de vraag is of het ‘naar de geest’ überhaupt wenselijk is dat een nevenfunctie wordt uitgeoefend”, aldus de minister.

Vernieuwing van de raad van toezicht moet volgens Dijsselbloem „een bijdrage leveren aan de noodzakelijke verbeteringen”. Een toezichthouder als de AFM heeft zelf een „voorbeeldfunctie” als het gaat om integriteit, schrijft Dijsselbloem. Daarom is bij het interne toezicht op de AFM „juist grote zorgvuldigheid vereist”.

Overigens zegt de minister geen aanwijzing te hebben dat er „bewust” regels zijn overtreden of dat er met kennis van de toezichthouder in privébelang is gehandeld.