Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Echte innovatie moet je ondersteunen, niet forceren

Start-up betekent opstarten. Dat zegt eigenlijk alles: beginnen vanaf nul, met passie werken vanuit een idee.

In San Fransisco zitten de start-ups in Silicon Valley, Londen heeft Silicon Roundabout en Berlijn heeft de Silicon Allee. Nederland wil nu ook een Silicon.

In Amsterdam is daarvoor een leeg, karakteristiek terrein gevonden. Eerst komt Neelie Kroes, dan investeerders en daarna hopelijk ook het volk en hun ideeën.

Dat is belachelijk. Snapt dan niemand dat dit totaal de omgekeerde wereld is? Juist als het gaat over innovatie en technologie is ‘bottom-up’ een sleutelwoord. De huidige ‘start-up’ trend is zo groot omdat we hyperverbonden en samen machtig zijn.

Sterker nog: Nederland heeft al een Silicongebied. Het bevindt zich in Eindhoven, en dan met name in de oude Philipsfabrieken. Het is ontstaan vanuit de Nederlandse ondernemersgeest, in combinatie met lage huurprijzen en een tolerante gemeente.

Dit is niks nieuws. Forbes riep Eindhoven een jaar geleden al uit tot ‘World’s Most Inventive City’. De hoofdredacteur van Dezeen, een toonaangevend design blog, schreef : “I’ve seen the future and it’s a small, ugly town in the south of Holland”.

De regering moet hier op in spelen. De start-upcultuur wordt geholpen door investeerders naar het gebied te brengen, niet door de start-ups naar een andere stad te forceren.

Ik snap dat het rijk de ‘Nederlandse ondernemerscultuur’ wil ondersteunen. Maar doe dit waar het effect heeft: bij de echte broedplekken.