Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Senaat VS stemt in met tijdelijke begroting - directe shutdown vermeden

De Senaat in de Verenigde Staten ingestemd met een tijdelijke begroting, waarmee een directe shutdown van de overheid, zoals vorig oktober gebeurde, in ieder geval tot woensdag vermeden wordt.

De Republikeinse senator John McCain
De Republikeinse senator John McCain Foto AP/ Manuel Balce Ceneta

De Senaat in de Verenigde Staten hebben ingestemd met een tijdelijke begroting, waarmee een directe shutdown van de overheid, zoals vorig oktober gebeurde, in ieder geval tot woensdag vermeden wordt. Maar leiders in de Senaat zijn het nog niet eens geworden over het grote begrotingsakkoord van 1,1 biljoen dollar waarmee bijna alle overheidsinstanties tot volgend jaar september gefinancierd zijn.

Het is een tussenoplossing: er is vanavond in feite gestemd voor verlenging van de gesprekken over dat akkoord, waar het Huis van Afgevaardigden gisteren al mee had ingestemd. Nu heeft de Senaat tot woensdag middernacht de tijd alsnog voor het grote begrotingsakkoord te stemmen.

Verdeeldheid

De verwachting is nog steeds dat de Senaat - nu nog geleid door de Democraten, maar binnenkort niet meer - met het akkoord gaat instemmen voor die deadline, schrijft The New York Times. Maar er is een hoop verdeeldheid over. Obama ondervindt van zowel van zijn eigen Democraten tegenstand als van enkele conservatieve Republikeinen.

In het Huis van Afgevaardigden sprak Nancy Pelosi, de Democratische fractieleider, zich al hard uit tegen het verwijderen van een voorziening uit de begroting die de hervormingen van Wall Street - ingezet na de crisis in 2008 - weer verzwakken. Pelosi ging zelfs zo ver om de onderhandelingen met de Republikeinen te typeren als “afpersing”.

Vorig jaar leidde een conflict tussen Democraten en Republikeinen over Obama’s zorgwet, ook wel Obamacare genoemd, tot een shutdown van de overheid. Die duurde twee weken.