Franse rel om kerststalverbod

Het Franse departement Vendée stapt desnoods naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens om te bereiken dat het een kerststal mag opstellen in zijn bestuursgebouw. Dit heeft het parlement van het West-Franse departement gisteren besloten. Een bestuursrechter had de kerststal in november verboden. Die staat traditioneel elk jaar van 2 december tot kerst in het Hôtel du Département. De traditie is volgens de rechter in strijd met de scheiding van kerk en staat, een van de grondslagen van de Franse Republiek. Volgens de volksvertegenwoordigers van de Vendée zijn kerststallen echter een „traditie van het volk” die door gelovige en niet-gelovige Fransen wordt gekoesterd. De departementsbestuurders voelen zich gesteund door tal van negatieve reacties op het verbod.