Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

SBM Offshore is bereid aangifte te doen tegen oud-bestuurders

SBM Offshore zal er niet voor terugdeinzen om voormalige bestuurders voor de rechter te slepen. Dat zegt bestuurslid Sietze Hepkema, die in 2012 werd aangesteld om corruptie binnen het bedrijf uit te bannen in een interview met deze krant. „Ik sluit niet uit dat als we straks bewijzen krijgen van zaken die we nu niet weten, en die betrekking hebben op oud-bestuursleden, wij ook aangifte zullen doen.”

Het bedrijf dat drijvende productie- en opslagplatforms voor de olie-industrie maakt en verhuurt, kwam vorige maand een schikking van 240 miljoen dollar overeen met het Openbaar Ministerie, nadat was vastgesteld dat het bedrijf zich schuldig had gemaakt aan omkoping in Equatoriaal Guinea, Angola en Brazilië.

In Brazilië lopen echter nog een aantal corruptieonderzoeken die nieuwe feiten aan het licht zouden kunnen brengen. Hangende dat onderzoek kan SBM daar niet meedingen naar nieuwe orders. Het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras is de belangrijkste opdrachtgever van SBM.

Behalve de reputatieschade als gevolg van het omkoopschandaal heeft SBM ook te lijden van de malaise in de oliemarkt. Het aandeel is sinds begin dit jaar eenderde minder waard geworden. Gisteren maakte het bedrijf bekend dat er 1.200 banen worden geschrapt en dat het hoofdkantoor wordt verplaatst van Monaco naar Amsterdam.