Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Atletiek

Rennend naar Rio

Ze gingen af en toe een rondje rennen, de thaiboksers uit de Schilderswijk. Een kilometer of acht – en dan kwam de jonge Khalid Choukoud een paar minuten eerder binnen dan de rest. Intussen ging het in de ring minder met Choukoud: veel blessures en hij vloog vaker tegen de vlakte dan prettig is voor een mens. Wat lag er meer voor de hand dan een overstap? Je kunt ook vechten door te rennen.

Sindsdien wordt het talent van Choukoud in de juiste banen geleid – afgezien van een kleine omweg die volgde op een positieve dopingtest in 2007, wellicht veroorzaakt door vervuilde voedingssupplementen die zijn toenmalige trainer uit Marokko had geïmporteerd. De schorsing heeft hij achter zich gelaten, net als de binnenlandse concurrentie. In het vrije veld verdwijnt Choukoud dadelijk achter de horizon: hij is Nederlands voornaamste troef zondag bij het Europees Kampioenschap cross in de Bulgaarse wintersportplaats Samokov. Daarna dendert hij door naar een voorjaarsmarathon in 2015 en de moeder aller finishlijnen die na 42.195 meter in Rio 2016 is getrokken. Je moet er een lange adem voor hebben, maar er loopt een weg van de Schilderswijk naar de Copacabana.