Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Reflectie solide economie

Er is vaker aandacht besteed aan de moeite om een behoorlijk rendement op de beleggingsmarkten te kunnen behalen. Bij gebrek aan groei op de markten waar wij het meest van begrijpen, met name Europa, wordt ook veel belegd in Azië en opkomende markten. De Chinese markt is al heel lang geen opkomende markt meer. Veeleer is die markt een reflectie van een solide economie die veel exporteert. Er wordt voornamelijk geproduceerd voor de export naar al die economieën waar geconsumeerd wordt. Als de export even tegenvalt door majeure ontwikkelingen wereldwijd, dan kan een hoge waardering van aandelen tijdelijk tot schade leiden, zoals nu het geval is. Maar uiteindelijk blijft China een flexibele productiestaat die zich goed kan aanpassen aan veranderingen. Ik zie daarom eerder goedkope instapmomenten en relatief weinig risico’s op de langere termijn.