Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beurzen en beleggen

Rally leunt op geleend geld

Veel. De Shanghai Stock Exchange stond aan het begin van 2014 onder de 2.000 punten. Vorige week ging de index door de 3.000 punten. Een stijging van 50 procent in negen maanden voor een hoofdindex van één van ’s werelds grootste economieën is te extreem. Het zou geen lucht zijn wanneer de oorzaken van de rally de lage waardering of de verbeterde economische situatie zouden zijn. De hoofdoorzaak van de rally is echter dat Chinese beleggers steeds grotere bedragen lenen om te speculeren op de aandelenmarkt. In oktober leende beleggers voor 20 miljard yuan om aandelen te kopen op de beurs van Shanghai. In december was dit opgelopen tot 110 miljard yuan. Een vervijfvoudiging van het bedrag waarmee beleggers beleggen met geleend geld in een paar maanden tijd is wereldwijd ongekend. De Chinese aandelenzeepbel staat dan ook op het punt om leeg te lopen.