Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

KNVB en UEFA: leren van Amerikaans beleid rond diversiteit

Een plaatje zoals Mario Balotelli onlangs plaatste op Instagram is dus precies waar Frans Timmermans razend van wordt. De Italiaanse spits van Liverpool zag de humor wel in van een plaatje met Super Mario die „springt als een zwarte en munten pakt als een jood”. Een forse boete van de Engelse voetbalbond FA volgde voor de speler die zelf vaak mikpunt is van racistische bejegening in stadions. „Het lijkt allemaal heel klein en onschuldig, maar als iemand van zijn statuur dat plaatst wordt het vanzelf heel groot en beladen”, zei de vicevoorzitter van de Europese Commissie.

Timmermans nam vrijdagmiddag de openingsspeech voor zijn rekening op een symposium in het Olympisch Stadion, waar de strijd van de UEFA en de KNVB tegen racisme en discriminatie een nieuw hoofdstuk in ging met het Pact van Amsterdam. Doel is om meer diversiteit te creëren bij leidende functies in de voetbalwereld. De resoluties, ter gelegenheid van het 125-jarige jubileum afgelopen week van de KNVB, zouden volgend voorjaar bij het UEFA-congres aangenomen moeten worden, zei KNVB-voorzitter en UEFA-bestuurslid Michael van Praag.

Er staan geen afrekenbare doelstellingen in het Pact van Amsterdam. „Wij moedigen alle nationale voetbalbonden, clubs en partners om de ondervertegenwoordiging van minderheden en vrouwen pro-actief te lijf te gaan. Daarbij kunnen we lering trekken uit de goede praktijk in de Verenigde Staten met onder meer de ‘Rooney Rule’.” Dit is een omstreden maatregel in het football waarbij clubs verplicht zijn om bij het aanstellen van een coach ten minste één vertegenwoordiger van een etnische minderheid uit te nodigen. De effectiviteit van deze maatregel wordt overigens betwist.

De UEFA heeft toegezegd invulling te geven aan concrete maatregelen. Voorzitter Michel Platini ontbrak, maar was wel aanwezig toen ’s ochtends Clarence Seedorf werd benoemd tot ambassadeur voor diversity and change bij de Europese voetbalbond.