Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

PvdA-prominent Wallage: Samsom is te technocratisch

Diederik Samsom en de PvdA-top stellen zich te veel op als technocraten. Dat zegt PvdA-coryfee Jacques Wallage vandaag in NRC Handelsblad. “Samsom en [minister van Financiën] Dijsselbloem noemden zich ooit de ‘rode ingenieurs’. Ik vind ze nu te veel ingenieur en te weinig rood.”

PvdA-leider Diederik Samsom tijdens een speech op de Politieke Ledenraad, in oktober dit jaar.
PvdA-leider Diederik Samsom tijdens een speech op de Politieke Ledenraad, in oktober dit jaar. Foto ANP / Martijn Beekman

Diederik Samsom en de PvdA-top stellen zich te veel op als technocraten. Dat zegt PvdA-coryfee Jacques Wallage vandaag in NRC Handelsblad. “Samsom en [minister van Financiën] Dijsselbloem noemden zich ooit de ‘rode ingenieurs’. Ik vind ze nu te veel ingenieur en te weinig rood.”

Volgens de oud-fractievoorzitter en voormalig burgemeester van Groningen is de PvdA in het kabinet-Rutte II ‘niet voldoende herkenbaar’.

Samsom te veel gericht op dagkoersen

In NRC leggen politici uit het eerste paarse kabinet (1994-1998) vandaag uit waarom Samsom er tot nu toe niet in is geslaagd een ‘rode Bolkestein’ te worden. VVD-leider Frits Bolkestein zat in de paarse jaren als fractievoorzitter van de tweede regeringspartij in de Tweede Kamer – net als Samsom. Hij had electoraal succes met een eigenzinnige en confronterende koers richting zijn eigen kabinet.

Samsom lijkt daar vooralsnog niet in te slagen: volgens de peilingen zou de PvdA op dit moment meer dan tweederde van zijn Kamerzetels verliezen. Volgens VVD-Europarlementariër Hans van Baalen, onder Paars I adviseur van Bolkestein, wil Samsom “te veel de dagkoersen bepalen” en zou hij “veel meer met de lange termijn bezig moeten zijn”.

“Mijn indruk is dat hij geen mogelijkheid overslaat om een interview te geven. Terwijl het heel goed is ook eens een paar dagen onbereikbaar te zijn.”

Gerrit Jan Wolffensperger, ten tijde van Paars I fractievoorzitter van D66, noemt de ‘onduidelijke machtsverhoudingen’ in de PvdA als verklaring voor het gebrek aan profiel:

“Bolkestein was de onbetwiste leider in de VVD. Bij de PvdA zijn de verhoudingen nu veel schimmiger, omdat Samsom met [vicepremier] Lodewijk Asscher zijn gedoodverfde opvolger in het kabinet heeft gehaald. Die onduidelijkheid over het leiderschap beschadigt Samsom.”

PvdA’er Jacques Wallage roept Samsom en de PvdA op ‘hun dagelijkse compromissen verbinden met idealen voor de lange termijn.’

Lees in vandaag in NRC Handelsblad: Geen Bolkestein (€)