Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Arbeidsmarkt

Asscher pakt schijnconstructies aan

foto AP

Bedrijven die via een keten van andere werkgevers werken met onderbetaalde werknemers, kunnen hiervoor aansprakelijk worden gesteld. Opdrachtgevers, bijvoorbeeld bouwbedrijven, kunnen zich zo niet meer verschuilen achter uitbuiting van (buitenlandse) werknemers door onderaannemers. Dat is een van de maatregelen uit de Wet aanpak schijnconstructies die minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, PvdA) gistermiddag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Met de wet wil Asscher oneerlijke concurrentie tussen zowel werknemers als bedrijven tegengaan, de rechtspositie van werknemers verbeteren en voorkomen dat de overheid belastingen en sociale premies misloopt. De wet komt voort uit het sociaal akkoord van april vorig jaar.