Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Na bijna een week heeft iedereen in Apeldoornse wijk weer gas

Mensen werken aan het herstel van de leidingen in Apeldoorn.
Mensen werken aan het herstel van de leidingen in Apeldoorn. Foto ANP/ Piroschka van de Wouw

Het heeft bijna een week geduurd, maar sinds vanmiddag hebben alle huishoudens in de Apeldoornse wijk Anklaar weer gas en dus verwarming. De allerlaatste adressen werden vanmiddag door netbeheerder Liander aangesloten.

Afgelopen zondag viel het gas uit door een breuk in zowel de water- als de gasleiding, waardoor er water en zand in de gashoofdleiding gekomen was. Ruim vijfhonderd huishoudens zaten daardoor meerdere dagen zonder verwarming. Het Rode Kruis en de gemeente leverden de getroffen huizen elektische kachels en dekens.

Schade nog onduidelijk

De mensen die zonder gas zaten, hebben recht op een schadevergoeding. Die gaat Liander automatisch overmaken. Onduidelijk is nog hoeveel schade is ontstaan door de storing, daar was vandaag nog niets over te zeggen.

Bij een vorige, soortgelijke storing afgelopen juni in de nabijgelegen wijk Sprenkelaar liepen de kosten voor Liander op tot ruim een miljoen euro. De 1.317 huishoudens die toen zonder gas zaten, kregen een compensatie van twintig euro per uur zonder gas. De storing duurde meer dan een week. Liander noemde dat toen “echt uitzonderlijk”.

Onderzoek

Liander meldt vandaag de langdurige storingen “heel graag” te willen voorkomen, en daarom gaat de beheerder verder onderzoek doen. Het is al gestart met intern onderzoek naar eerdere storingen en werkzaamheden in de wijk, waaruit is gebleken dat Liander kort geleden nog werkzaamheden aan het elektriciteitsnet heeft verricht in de buurt van de plek waar de gasleiding brak. Het zoekt “vanzelfsprekend” uit of er een verband is tussen de werkzaamheden en de storing.

Lees ook in NRC Handelsblad: een reportage uit de wijk Anklaar, waar mensen douchten in het zwembad. (€)