Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Entertainment

mini-opinie

Te vaak blijven gesprekken hangen in kabbelend gekeuvel. Maak ze spannender: snijd een spraakmakend onderwerp aan. nrc.next helpt.

Stelling: Dit was geen week om grappen over te maken.

Wie afgelopen week even druk, druk, druk was (met de collega’s op de zaak bijvoorbeeld, of in de mantelzorg, danwel het aanvragen van een persoonsgebonden budget) moet dit weekend écht even bij-Google'en op de trefwoorden ‘Rapport CIA martelen’. In één woord: wal-ge-lijk...! Zijn dit de nazaten van dezelfde Amerikanen die ‘ons’ hebben bevrijd in WO-II?

Zijn deze mensen in dienst van ‘the greatest nation on earth?’ Boycot Rusland én de USA. Van God los!

Stelling: Geweldig dat het Nederlandse Songfestival-liedje nú al bekend is.

Echt fantastisch is dat. Kunnen we daar, nu Zwarte Piet opgehoepeld is, een half jaar oeverloos over van mening verschillen. Vier ballen voor Trijntje! Wát, vier?

Stelling: ‘Short People got no reason to live.’

Het Sociaal en Cultureel Planbureau bevestigde deze week eindelijk wat Randy Newman al eind jaren zeventig zong. Uit onderzoek blijkt dat lange mensen meer maatschappelijk succes hebben. Ja, duh! Alles aan hen is ontplooid, volgroeid, gerijpt: hun lijf, hun hersenen, hun geslachtshormonen. Ooit een dwerg gezien als atoomfysicus? Nou dan.

Stelling: mannen van boven de vijftig zijn lelijker dan ze denken.

Want dat schrijft het SCP ook: ‘Mannen van boven de vijftig gaan zichzelf vaak steeds aantrekkelijker vinden.’ Good for them! Maar laat die middelbare mannen nu niet denken dat ze lekkere dingen zijn, ook niet als ze hun baard en hun buik laten staan, overspel plegen, aan een tweede leg beginnen, gaan fietsen in de Andes en hun kalende kruin maskeren met mal gekamd haar. Live your live, forget your age en hou toch eens op met navelstaren, uitgezakte zielepoten!

Stelling: Elke burgemeester zou een toyboy of toygirl moeten hebben.

Dat houdt de burgemeester jong en energiek. En zo houdt zij/hij ook nog een beetje voeling met de maatschappij. Leve ieder initiatief om de kloof tussen burgers en politiek te overbruggen. Met volop kansen voor fijne spelletjes met die overigens nutteloze ambtsketen.

Stelling: Ga eens wat vaker langs bij je (groot-)ouders in het verzorgingshuis.

En niet alleen dit weekend, maar ook volgend weekend, en doordeweeks, en onverwachts. Want ja, soms plast je bloedverwant in z'n broek en loopt de urine langs de enkels. Nou, help dan mee!

Het volk is verstandiger dan de volksvertegenwoordigers.

Dit blijkt uit een opiniepeiling onder 23.000 gewone Nederlanders, uitgevoerd in opdracht van tv-programma EenVandaag. Het onderwerp: een verbod op vuurwerk afsteken door loslopende burgers (doorgaans: dronken rotjongens). Een ruime meerderheid van 62 procent van het volk wil alleen georganiseerde vuurwerkshows, maar een meerderheid van de Tweede Kamer wil het bestaande wildwestgedoe handhaven. Veel gekker moet het niet worden! Meestal wil de Kamer iets verbieden dat het gewone volk lekker wil blijven doen. Uitroken, dat Binnenhof – alle vuurpijlen afknallen in de richting der Staten-Generaal.