Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Politiechef Rotterdam: landelijke instantie moet hooligans aanpakken

Vuurwerk op het veld voor het doel tijdens de bekerfinale dit jaar tegen PEC Zwolle en Ajax in De Kuip. Scheidsrechter Bas Nijhuis moest de wedstrijd onderbreken.
Vuurwerk op het veld voor het doel tijdens de bekerfinale dit jaar tegen PEC Zwolle en Ajax in De Kuip. Scheidsrechter Bas Nijhuis moest de wedstrijd onderbreken. Foto ANP/Olaf Kraak

Om clubbesturen te ontzien zou een landelijke, onafhankelijke instantie moeten toezien op de veiligheid in stadions, in plaats van de betaalde voetbalclubs zelf. Dit zegt de Rotterdamse politiechef Frank Paauw in een gesprek met NRC Handelsblad. Hij is namens de Nationale Politie verantwoordelijk voor de aanpak van voetbalsupporters.

Naar Engels voorbeeld zou deze instantie belast zijn met onder meer het verstrekken en handhaven van stadionverboden, de kwaliteit van de stewards, het cameratoezicht en een veilige inrichting van het stadion. De landelijke instantie zou onafhankelijk van de voetbalclubs, de KNVB en de politie moeten opereren en bindende richtlijnen kunnen maken.

Voetbalbestuurders onder enorme druk

Paauw zegt wel eerst de uitvoering van een nieuwe, aangescherpte Voetbalwet af te wachten die burgemeesters en politie meer bevoegdheden geeft om hooligans aan te pakken. Mocht die niet afdoende zijn, dan is een zo’n instantie volgens hem een optie.

“Voetbalbestuurders staan onder zo’n enorme druk dat je niet altijd kan verwachten dat zij tegen de hooligans ingaan.”

Naar verwachting wordt de voetbalwet eind januari in de Tweede Kamer behandeld.

‘Clubs moeten laten zien dat ze de baas zijn’

Hooligans zouden meer dan nu geïsoleerd moeten worden, zegt de politiechef ook in het gesprek, onder meer door stadionverboden. Nu zijn het vaak de clubs zelf die bepalen of een supporter die zich misdraagt een lokaal stadionverbod krijgt en dus wedstrijden van die club moet missen.

Bij ernstige overtredingen kunnen de clubs ook beslissen om een supporter aan te melden bij de KNVB. Die beslist dan of de supporter mogelijk een landelijk stadionverbod krijgt. Dat houdt in dat de supporter voor een bepaalde periode in geen enkel Nederlands voetbalstadion welkom is. Daarnaast kunnen burgemeesters aan supporters in hun gemeente een gebiedsverbod of meldplicht opleggen. Volgens Paauw moeten clubs duidelijker laten zien dat ze de baas zijn in het stadion.

“Harde kernen worden in stand gehouden en soms versterkt.”

Lees in NRC Handelsblad: Ik ben niet van het oorlogsmodel (€)