Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Kerstham

Dit is de laatste Lux die voor de feestdagen verschijnt en dus heb ik mij afgevraagd wat ik nog zou kunnen bijdragen aan het slagen van uw kerstdiner. Het eerste onderwerp dat me te binnen schoot was: vlees. Van alle kookvragen die ik van lezers, tweets, familie en vrienden krijg, gaan de meeste over vlees.

Laatst nog appte een in het Midden-Oosten wonende vriendin dat zij een ham wilde bereiden en dat ze daar erg zenuwachtig over was. Wat was het verschil tussen gerookte en rauwe ham, maakte het uit of er nog een bot in stak, moest je zo’n ham wel of niet zouten en kon je de bereidingstijd voor een ham van 4 kilo zomaar door vieren delen voor een ham van een kilo? Hoe ze in Abu Dhabi haar hand op een ham had weten te leggen, schreef ze er dan weer niet bij.

Na een stuk of twintig appjes over en weer durfde ze er eindelijk mee aan de slag en haar ham werd een groot succes. „Jeetje”, schreef ze na afloop, „nooit geweten dat er zoveel te leren valt over zoiets als ham.” Waarop ik terug schreef: „Dat geldt voor alle stukken vlees, snoes. Ik praat gemiddeld een half uur per week met mijn slager en hoe meer ik leer hoe meer ik besef weinig te weten.” En dat was geen valse bescheidenheid van mijn kant.

Het belangrijkste advies dat ik mijn vriendin gaf en dat ik ook u kan geven is: koop een kerntemperatuurmeter. Zeker voor grote stukken vlees is zo’n ding onmisbaar. Een eenvoudige, analoge kerntemperatuurmeter kost bijna niks en doet zijn werk prima. Ik heb het er althans jaren mee gedaan. Maar laatst heb ik mijzelf getrakteerd op een digitale en die is toch nog beter. Je steekt de voelspriet in het vlees en kunt, via een draadje, de kerntemperatuur aflezen op een displaytje buiten de oven. Je kunt zelfs een alarm instellen voor het moment dat het vlees de gewenste kerntemperatuur heeft bereikt.

Laat ik nog even de kerntemperaturen voor verschillende soorten vlees op een rijtje zetten: Rundvlees is rood bij 38 à 45 graden Celsius en medium rond 50 graden. Daarboven gaat u richting doorbakken. Kalfsvlees is bij 57 graden rosé, en bij 62 à 64 graden doorbakken. Varkensvlees is bij 58 graden nog ietsje roze en bij 64 à 68 graden door en door gaar. Lamsvlees is bij 57 graden rosé en bij 64 à 68 graden doorbakken. Kip en kalkoen kunt u alleen veilig eten wanneer ze volledig gaar zijn. Bij kip is dat bij een kerntemperatuur van 80 graden. Bij kalkoen is het 84 graden. Heerlijke Kerst gewenst!

Janneke Vreugdenhil