Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Kerstboom nu goedkoper dankzij storm in 2007

Veel Nederlanders halen dit weekend hun kerstboom. Hoe werkt de markt van Fijnspar, Nordmann en Omorika?

Volgens onderzoeksbureau Gfk zet zo’n 73 procent van de Nederlanders dit jaar thuis een kerstboom neer. In totaal gaat het om 2,6 miljoen echte kerstbomen, vertelt voorzitter Gerard Krol van Vereniging van Nederlandse Kerstbomenkwekers (VNK). „De meeste mensen halen deze zaterdag hun boom, dus het wordt een topweekend voor ons.”

Waar komen de kerstbomen vandaan?

De VNK stelt dat de helft van de verkochte sparren van Nederlandse bodem komt. Dat aandeel groeit en steeg vorig jaar nog met 8 procent. Vanwege de zandgrond liggen de meeste kerstbomenvelden in Oost-Brabant, Noord-Limburg en Drenthe.

In totaal telt Nederland volgens de VNK zeker zo’n 1.300 hectare aan kerstboomvelden (een hectare is ongeveer 1,5 voetbalveld). Voorzitter Krol heeft op zijn 9 hectare zeker 50.000 bomen staan.

Denemarken is al jaren de belangrijkste Europese kerstbomenproducent. In 2007 werd er zelfs een kerstbomenkartel opgerold. Belangenvereniging Danske Juletræer meldt dat Denemarken dit jaar zo’n 19 miljoen kerstbomen exporteert, waarvan er zo’n 200.000 in Nederland belanden.

Wat voor types zijn er?

Veel. De best verkochte boom is de Nordmann. De diepgroene naalden vallen niet snel uit, maar daar staat tegenover dat je de boom niet ruikt. Hij word vaak zonder kluit verkocht en komt vrijwel altijd uit het buitenland.

De tegenhanger van Nederlandse bodem heet Omorika. Het is een dichte, slanke boom met zilveren glans die vaak met kluit verkocht wordt en naar kerstboom ruikt.

En dan zijn er ook nog de Fijnspar, Blauwspar, Edelspar en de Fraserspar. Die laatste is volgens tuinketen Intratuin erg in opkomst.

Ieder land heeft zo zijn favoriet. De Nordmann doet het goed bij de Oosterburen. „Duitsers houden van open bomen”, weet Krol. Engelsen willen juist dichte bomen en dus de Omorika. Amerikanen willen hem dicht én hoog zoals de Fraserspar.

Wat kost een boom?

Dat ligt aan de kwaliteit, soort en lengte. Een Nordmann doet er 12 jaar over om 2 meter te worden en is dus duurder dan de Omorika die er 9 jaar over doet. Bij een grote bouwketen kost de langste Normann 34,99 euro en de langste Omorika 19,99.

Ikea stunt met een ‘kerstboom voor een piek’. De klant betaalt 20 euro maar krijgt een tegoedbon van 19 euro, te besteden in januari. Krol heeft sterke bedenkingen over de kwaliteit van die bomen.

Waarom stijgt de prijs niet?

De jaren van steeds duurdere kerstbomen zijn voorbij. Dat komt volgens Krol door een wilde storm in het Duitse Sauerland in 2007. Die legde zo’n 15.000 hectare braak en daar zijn toen meteen Nordmannen geplant.

De eerste bomen komen nu op de markt en dat is te merken in heel Europa. Krol: „Ik denk dat bomen daardoor ook het komende jaar niet duurder worden.”