Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Karelsprijs voor voorzitter Europees Parlement Martin Schulz

Martin Schulz, de huidige voorzitter van het Europees Parlement, krijgt volgend jaar de Internationale Karelsprijs van Aken uitgereikt vanwege zijn “uitstekende vertegenwoordiging voor de opleving van de Europese democratie”, meldt persbureau ANP. De prestigieuze prijs wordt al sinds 1950 door de Duitse stad gegeven aan mensen die zich bijzonder hebben ingezet voor de Europese eenwording.

Voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz, hier sprekend op de partijconferentie van de sociaaldemocraten in Oostenrijk.
Voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz, hier sprekend op de partijconferentie van de sociaaldemocraten in Oostenrijk. Foto EPA/ Herbert Neubauer

Martin Schulz, de huidige voorzitter van het Europees Parlement, krijgt volgend jaar de Internationale Karelsprijs van Aken uitgereikt vanwege zijn “uitstekende vertegenwoordiging voor de opleving van de Europese democratie”, meldt persbureau ANP. De prestigieuze prijs wordt al sinds 1950 door de Duitse stad gegeven aan mensen die zich bijzonder hebben ingezet voor de Europese eenwording.

De Duitse sociaaldemocraat Schulz is sinds 2012 voorzitter van het parlement, daarvoor was hij leider van de sociaaldemocraten in datzelfde parlement. In juli van dit jaar werd hij herkozen als voorzitter.

Op Twitter schrijft hij vereerd te zijn met de prijs, die hij erkenning noemt voor de rol van het parlement:

Twitter avatar MartinSchulz Martin Schulz Humbled, moved and incredibly honoured to be awarded #karlspreis. Coming from #Aachen area, this has even more of a special meaning for me
Twitter avatar MartinSchulz Martin Schulz This award a recognition of central role of EP, its democratic legitimacy, effectiveness and defence of pan-EU common good #karlspreis
Twitter avatar MartinSchulz Martin Schulz In my work, I aimed at deepening political union to strengthen voice of citizens and give greater legitimacy to institutions #Karlspreis

Vorig jaar kreeg de Belg Herman van Rompuy de prijs. Hij was toen nog voorzitter van de Europese Raad. Begin deze maand droeg hij die taak officieel over aan de Poolse ex-premier Donald Tusk, zelf winnaar van de Karelsprijs in 2010.

Eerdere winnaars

Andere oud-winnaars van de prijs zijn onder anderen huidig bondskanselier van Duitsland Angela Merkel (2008), de Amerikaanse oud-president Bill Clinton (2000) en de Britse oud-premier Tony Blair (1999). Nederlandse winnaars waren onder anderen prinses, toen koningin Beatrix (1996) en diplomaat Joseph Luns (1967). De prijs is niet altijd naar personen gegaan; zo won de euro in het jaar dat die zijn intrede deed (2002) en won het Luxemburgse volk de prijs in 1986.