Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Zorg

Ook misdaden Unit 731 niet vergeten

Illustraties Cyprian Koscielniak

In het interview met japanologe Carol Gluck (NRC, 10 december) over de moeizame verwerking van het oorlogsverleden door Japan, worden alleen de troostmeisjes met name genoemd.

Maar ook de gruwelijke medische experimenten van Unit 731 mogen niet worden vergeten.

Enkele honderdduizenden Chinezen en Koreanen kwamen om in het Chinese Harbin tijdens de grootste daad van biologische oorlogsvoering ooit. Dit wordt ook wel de Asian Auschwitz genoemd.

De slachtoffers werden gezien als menselijke laboratoriumratten die stierven door proeven met bacteriën, virussen en schimmels.

Ook was er sprake van amputaties, explosieven en vivisecties. Japanners wilden namelijk de beste manier vinden om hun door granaatscherven gewonde soldaten te behandelen.

Unit 731 ontwikkelde ook pathogenen om grootschalig dood en verderf te zaaien. Bommen werden gevuld met vlooien die besmet waren met builenpest, pest, antrax, tyfus en dysenterie. Deze werden tegen het einde van 1940 boven het eveneens Chinese Ningbo afgeworpen.

Wat gebeurde er na de overgave van Japan in 1945 ? De Amerikanen werden de baas en ontdekten deze uitgebreide experimenten. In ruil voor de overdracht van de verzamelde wetenschappelijke gegevens werd de wetenschappers en hun verantwoordelijken immuniteit van vervolging gegeven door Generaal Douglas MacArthur en president Harry Truman.

De Japanse regering heeft tot nu toe nooit volledig erkend dat deze gruwelijkheden in naam van de Japanse natie zijn gepleegd.