Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Maatschappelijk protest

Vakbondsactie tegen arbeidsmarkthervorming

Foto AFP

Deelnemers aan een vakbondsbetoging in Rome houden ballonen vast van de Italiaanse premier Matteo Renzi als Pinokkio. De vakbeweging had gisteren opgeroepen tot een algemene staking tegen de regeringsplannen om de arbeidsmarkt te hervormen. Deze tornen aan verworven rechten zoals de bijna absolute ontslagbescherming voor vaste werknemers – wat decennia lang taboe was in Italië. Ook binnen Renzi’s eigen centrum-linkse PD klinkt hier op kritiek. Volgens Renzi zijn de maatregelen nodig om buitenlandse investeerders te lokken en de kwakkelende economie aan te jagen.