Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Hollandse meesters

Harold Hamersma drinkt bij restaurant Rijks wijn van Nederlandse makers.

Neleman 2013 wit en rood,6,49 euro. neleman.org
Neleman 2013 wit en rood,6,49 euro. neleman.org

Afgelopen week heb ik Rijks aangedaan, het nieuwe restaurant van het Rijksmuseum in Amsterdam. Kookkunst in een prachtzaak waar de 29-jarige Joris Bijdendijk de scepter zwaait. Volgend jaar een Michelinster, wat ik u brom. Mede vanwege een menukaart waarvoor Bijdendijk zoveel mogelijk ingrediënten van vaderlandse bodem heeft gebruikt. Verder heeft hij zich laten inspireren door de vele smaken die de Nederlandse keuken door de eeuwen heen hebben beïnvloed.

Het concept ‘Holland spreekt een woordje mee’ is doorgetrokken op de wijnkaart. Ook daar wappert de nationale driekleur boven alle rood, wit en rosé, van ruim twintig verschillende domeinen. Bij de huiswijnen tref ik Domaine de Marotte van landgenoten Daan en Elvire van Dijkman die wijngaardenieren in Ventoux. Het echtpaar Verhaak uit het Zuid-Afrikaanse Paarl geeft acte de présence met hun chenin blanc. Karel de Graaf en Eric Albada Jelgersma vinden respectievelijk hun Meursault ‘Les Narvaux’ en Château Giscours uit Margaux op de kaart terug. En ik liet mij de nog onbekende pinot grigio en pinot nero van Jan en Babette Eijsvogel uit het Italiaanse Alto Adige-Südtirol inschenken. Ik kan u ze aanbevelen.

Fairtrade

Mocht er eerdaags een plekje op de wijnkaart openvallen, dan zou ook wijn van Derrick Neleman niet misstaan. Dat is bepaald geen beginneling in wijnland. In 2001 begon hij Lovian, een bedrijf dat zich toen al toelegde op de inkoop en verkoop van biologische en Fairtrade wijn. Om vervolgens wijnwebplatform By the Grape te beginnen, waar hij onlangs is vertrokken. En net toen ik dacht dat Nederland Neleman kwijt was, zag ik hem opduiken als wijnmaker. Neleman blijkt in Valencia te zijn neergestreken waar hij onder eigen naam biologisch wit en rood produceert.

Ik proefde zijn blend van viognier, die gezelschap heeft gekregen van de recent voor de vergetelheid behoede verdildruif. Rijpe appel, ananasaandacht, perzikspatje, monter en fris-fluitend afdrinkend. Voor rood draven tempranillo en monastrell op. Kersenkaravaan. Pepersnufje. Volop sap. En fluweel-soepel zwierend. De Rijks wijnmeester zou het er zo maar druk mee kunnen krijgen.